Havoleerlingen van het Odulphuslyceum krijgen eigen mediatheek

De havoleerlingen van het Odulphuslyceum kregen donderdagochtend allerlei workshops tijdens de Literatuurdag. Daarnaast werd er ook een mediatheek geopend.

Conrector Philippe Reuser is blij met de komst van hun eigen mediatheek. “Om het onze havoleerlingen makkelijker te maken en zodat zij niet steeds over hoeven te steken naar het andere gebouw, hebben we hier deze mediatheek gerealiseerd. De boeken zijn speciaal op onze havoleerlingen gericht. Dus er zijn zware literatuurboeken maar ook boeken over Max Verstappen.”

Het is volgens Reuser erg belangrijk dat de leerlingen meer gaan lezen. ”Als je kunt lezen, kun je ook goed bronnen analyseren en je geschiedenisopdrachten lezen. Je weet hoe je dingen kunt interpreteren of beschouwen. En het prikkelt natuurlijk je fantasie.”

De magie van een goed verhaal

Khalid Boudou is een van de schrijvers die een workshop kwam geven. Zijn boeken zijn ook terug te vinden in de kast. Hij hoopt met zijn komst de leerlingen te stimuleren om meer te gaan lezen. “Het is goed dat het zichtbaar is in het gebouw. De jongeren moeten het ook zien en de boeken kunnen grijpen en eraan snuffelen. Ook gewoon proberen. Op die manier ben ik ook aan het lezen geraakt.”

De schrijver probeert de leerlingen te betrekken in de magie van een goed verhaal. “Ik merk als ze er eenmaal ingetrokken worden dat ze dan denken: wauw, dit is toch wel iets anders dan TikTok of YouTube”, aldus Boudou. “Hier raak je in een trance en word je meegenomen door een verhaal. Ze moeten even de koudwatervrees ondervinden en daarna merk je wel dat ze er zin in hebben.”

De leerlingen zijn in ieder geval te spreken over de mediatheek. “Boeken zijn hierdoor meer bereikbaar”, vertelt een leerling. De ander beaamt het en heeft al snel een kijkje door de kast genomen. “Sommige boeken zagen er wel leuk uit.”

Vanessa Spaanderman