Hans heeft de Oekraïense vlag hoog in de mast: ‘Dit is waar ik voor sta’

Hans bij zijn Oekraïense vlag (foto: René van Hoof).

Wie over de Ringbaan West Tilburg binnenrijdt kan hem bijna niet missen. De grote Oekraïense vlag die aan een mast voor het huis van Hans Timmermans hangt. Meteen toen de oorlog uitbrak, heeft hij hem opgehangen: “Dit is waar ik voor sta en dit is wat ik uit wil dragen.”

Sinds het uitbreken van oorlog in Oekraïne hebben veel Brabanders de Oekraïense vlag gekocht en gehesen. In deze serie het verhaal achter die vlaggen: Deel 3: Hans Timmermans uit Tilburg.

Hans heeft een duidelijk motief om de geel-blauwe vlag bij zijn huis op te hangen: “Waar zij voor staan, daar sta ik ook voor. Het heeft te maken met zelfbeschikking van de mensen, met vrijheid voor mensen. En dan is Oekraïne meer een metafoor daarvoor dan dat het eigenlijk specifiek over Oekraïne gaat.”

“Ik hecht erg aan vrijheid en democratie.”

Het gaat voor Hans om het principe. “Vrijheid en democratie, dat zijn zaken waar ik erg aan hecht. Naar mate ik ouder wordt zelfs steeds meer”, zegt Hans met een lach tegen Omroep Brabant. Toen kwam het moment dat hij dacht, ik ga die vlag ophangen. Bij een handelaar in Sprang-Capelle kocht hij de blauw-gele vlag, die sinds het begin van de oorlog aan de mast in zijn voortuin hangt.

Hans geeft lachend toe dat hij voordat de oorlog uitbrak de kleuren van de vlag niet eens kende. “Maar omdat er zoveel onrecht wordt aangedaan aan mensen en omdat je wil laten horen waar je voor durft te staan, vind ik het belangrijk om dit te doen.”

En voorlopig gaat die vlag nergens heen. “Ik ben ook van plan om de vlag te laten hangen, totdat de oorlog helemaal over is. En als de Oekraïne de oorlog verliest, waar ik niet van uitga, dan laat ik hem gewoon altijd hangen als teken van boosheid over wat er in de wereld kan gebeuren”, zegt een bewogen Hans.

Omroep Brabant