Grote controle Verdiplein door politie en Belastingdienst

De politie vond o.a. een mes tijdens de controle (foto: Jack Brekelmans/SQ Vision).

Tijdens een grote controle woensdagmiddag bij het Verdiplein, werkten de politie samen met het UWV, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie. Ze voerden een 100 procent controle uit: automobilisten die op de controleplaats kwamen, werden volledig gecontroleerd op strafbare feiten, openstaande boetes en belastingschulden.

Zo’n honderd procent controle actie wordt regelmatig gehouden, laat een woordvoerder van de politie weten. “Als basis moeten we bij zo’n grote actie goed samenwerken. Dan leren we elkaar als partner beter kennen en kunnen we ook veel leren van elkaar.”

Belastingdienst en UWV
De politie schreef twaalf bekeuringen en betrapte drie mensen op rijden onder invloed. Mensen kregen boetes voor het vasthouden van hun telefoon tijdens het rijden, vervallen APK en het niet kunnen laten zien van een rijbewijs. In twee gevallen werd het rijbewijs ingenomen en ook werd een auto in beslag genomen. De auto bleek een zogenaamde spookauto te zijn.

De Belastingdienst heeft tijdens de controle op veertien voertuigen beslag gelegd. In elf gevallen krijgt de bestuurder vier weken om de betalingsachterstand te betalen. In drie gevallen is de auto meteen afgevoerd. Deurwaarders inden in totaal ruim 23.000 euro aan openstaande bedragen.

Medewerkers van de gemeentelijke belastingdienst hebben ruim 6.000 euro aan openstaande bedragen geïnd. Het UWV neemt bijna twintig uitkeringen in onderzoek.

Halt-verwijzing
De bestuurder van een elektrische step kreeg een Halt-verwijzing, omdat hij zonder geldig rijbewijs op de onverzekerde step reed. Ook namen agenten een mes, een joint, een gebruikershoeveelheid XTC / amfetamine, een gebruikershoeveelheid softdrugs en een nep politievest en –pet in beslag.

Er wordt onderzoek gedaan naar twee auto’s. Daarbij wordt gekeken waar het geld vandaan kwam om die auto’s aan te schaffen. Ook wordt gekeken of die auto’s eventueel kunnen worden afgepakt, omdat er mogelijk sprake is van crimineel verkregen vermogen.

Verdiplein
Waarom er voor het Verdiplein gekozen is, blijkt een willekeurige keuze: “Uiteraard wordt gekeken waar het effect het grootst kan zijn en waar het aanbod van voertuigen en personen groot is zodat er ook daadwerkelijk wat te controleren valt. Maar het is ook van belang dat we een ‘werkplek’ hebben die groot genoeg is voor alle diensten en hun voertuigen”, vertelt de woordvoerder.

Edita Saakian