Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Goirle verwelkomt gierzwaluwen met nieuwe nestkastjes

GOIRLE – Gierzwaluwen zijn bijzondere beesten. In de winter verblijven ze in Congo en Mali, maar als het voorjaar begint kunnen de vogels vanaf nu prima terecht in Goirle. Daar worden nu 59 gierzwaluwkasten geplaatst zodat de vogels in alle rust kunnen broeden.

Gierzwaluwen doen bijna álles vliegend, zelfs slapen. Het enige wat ze niet vliegend doen is broeden. Dat doen ze het liefst in gaten en kieren van oude huizen. Maar oude huizen verdwijnen en in nieuwbouwhuizen is alles geïsoleerd en dicht gekit, waardoor de vogels niet meer kunnen broeden. Gierzwaluwen zijn een beschermde diersoort die met uitsterven bedreigd is. Daarom is het belangrijk de vogels te ondersteunen en ze de mogelijkheid te geven om zich op een veilige manier voort te kunnen planten, vinden ze in Goirle. Dat gebeurt dus met de gierzwaluwkasten, die worden opgehangen aan de huizen van 50 vrijwilligers.

Het ophangen van de kasten is onderdeel van project ‘Natuur in het Dorp’ van de provincie Brabant. De kasten worden opgehangen door stichting Biodiversiteit Goirle-Riel. Daarnaast houden zij de bewoning van de kasten bij, zodat er een beeld kan ontstaan van de situatie van de gierzwaluwen in Goirle. Op dit moment wonen er een aantal koloniën in Goirle en de verwachting is dat de populatie gierzwaluwen in de toekomst zal uitbreiden.

Kaylee Noteboom