Start werkzaamheden gevaarlijke kruising Reitse Hoevenstraat half maart

De gele waarschuwingsborden bij de kruising (foto: Edita Saakian).

De kruising bij de Reitse Hoevenstraat met de Lage Witsiebaan moet veiliger. Dat is ook het oordeel van een onderzoeksbureau dat in opdracht van Gemeente Tilburg die verkeerssituatie onderzocht. Half maart beginnen de werkzaamheden aan de kruising.

De gemeente verwijderde eerder al een rotonde aan de kruising in een poging het veiliger te maken. Evenals de geel reflecterende waarschuwingsborden aan beide kanten van de rijbaan. Toch gaat het nog steeds mis. “Niet alle aanrijdingen worden gemeld en geregistreerd maar er waren genoeg meldingen waardoor we het toch wilden laten onderzoeken,” vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Zes ton
De operatie gaat zes ton kosten. Met dit budget wordt vooral de Lage Witsiebaan ‘behoorlijk aangepast’. “Die baan is nu vrij breed. Die zal op een aantal stukken smaller worden zodat automobilisten sneller doorhebben dat ze langzamer moeten rijden,” aldus de woordvoerder. Het bureau adviseert ook om een midden geleider te plaatsen. Dat zou een extra snelheid remmend effect geven.

Of de gemeente al het advies overneemt, is nog onduidelijk. Het plan zit nu in de ontwerpfase. Op de Spoorlaan is de gemeente aan het experimenteren met een ‘bike scout’, een systeem dat met led-lampjes automobilisten waarschuwt voor kruisend verkeer. Dat zou ook deel uit kunnen maken van het nieuwe ontwerp.


Edita Saakian