Genderneutrale toiletten in 013: ‘Zijn er voor iedereen’

Poppodium 013 in de avond. (foto: Gijs Franken)

Poppodium 013 heeft vanaf nu genderneutrale toiletten. Er staan geen mannetje of vrouwtje meer op de deur. Wel wordt aangegeven of je op het toilet kunt zitten of niet. In zowel de grote als de kleine zaal zijn nu genderneutrale toiletten aanwezig.

Hiermee wil de directeur van het poppodium, Frens Frijns, aangeven dat iedereen welkom is bij 013. “We willen er voor iedereen zijn. Dat is een ambitieuze opdracht, maar toch moet dat volgens ons het streven zijn”, aldus Frijns. Een groot deel van de toiletten is vanaf nu dus genderneutraal. “Daarmee geven we gehoor aan een deel van onze bezoekers dat zich niet als man of vrouw identificeert.”

Niet allemaal
Toch kiest het poppodium ervoor niet alle toiletten bij de Main, het hoofdpodium, genderneutraal te maken. Dat heeft volgens Frijns een hele simpele reden. “Een deel van de toiletten blijven voorlopig aangeduid als man- en vrouwentoilet. Tijdens uitverkochte concerten is het bij sommige toiletten ontzettend druk.”

De komende tijd gaat het poppodium kijken of alles naar wens verloopt. Mocht dit niet het geval zijn, worden op basis daarvan meer aanpassingen doorgevoerd.  

Pieter Soethout