Gemeentelijke heffingen volgend jaar weer omhoog om kosten te dekken

Het Gemeentehuis van Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Inwoners van Tilburg betalen volgend jaar hogere gemeentelijke heffingen. Zowel de afvalstoffen- als rioolheffing gaat omhoog. Vorig jaar daalde de rioolheffing juist, terwijl de afvalstoffenheffing toen al wel omhoog ging.

Niet ieder huishouden betaalt even veel. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens. Beide groepen gaan meer betalen, maar het bedrag stijgt voor huishoudens met meerdere personen net wat meer. Ook de rioolheffing gaat met ongeveer tien euro omhoog, terwijl die vorig jaar juist nog daalde.

AfvalstoffenheffingRioolheffing
Eenpersoonshuishouden 2023€ 278,17            € 104,96
Eenpersoonshuishouden 2024€ 291,78€ 114,24
Meerpersoonshuishouden 2023€ 309,08€ 104,96
Meerpersoonshuishouden 2024€ 324,20€ 114,24

De afvalstoffenheffing voor eenpersoonshuishoudens stijgt met bijna veertien euro en voor meerpersoonshuishoudens met ruim vijftien euro. De rioolheffing gaat voor beide groepen met bijna tien euro omhoog. In 2024 gaat een gemiddeld Tilburgs huishouden zo’n 25 euro meer betalen dan dit jaar.

Prijsstijgingen
De verhoging van de gemeentelijke heffingen is het gevolg prijsstijgingen bij de gemeente. De heffingen zijn honderd procent kostendekkend en dat betekent dat ze mee veranderen met de kosten. De afgelopen twee jaar stijgen de prijzen van onder andere personeel en materiaal. Deze stijgende kosten worden opgevangen met hogere gemeentelijke belastingen.

Ook verduurzaming van het wagenpark van het Brabants Afval Team (BAT) speelt mee. Hier is zo’n half miljoen voor nodig en dat wordt betaalt vanuit de afvalstoffenheffing.

Mensen die door de stijging financieel in de problemen komen, kunnen bij de gemeente terecht. “Mensen die moeite hebben met het voldoen van hun gemeentelijke heffingen, kunnen kwijtschelding aanvragen of een betalingsregeling treffen”, laat een woordvoerder weten.

Pieter Soethout