Gemeente Tilburg laat onderzoek doen naar Joods vastgoed tijdens WOII

Het Gemeentehuis van Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Er komt een onderzoek naar de rol van de gemeente bij de handel in Joods vastgoed tijdens en meteen na de Tweede Wereldoorlog. Een onafhankelijke partij wordt ingeschakeld naar aanleiding van een uitzending van het programma Pointer en raadsvragen van GroenLinks.

In veel gemeentes zijn in en vlak na de Tweede Wereldoorlog veel Joodse huizen geroofd en verkocht. Dit werd geregistreerd in zogenaamde ‘Verkaufsbücher’. Er staan 24 vermeldingen uit Tilburg in. Van de omliggende dorpen, die inmiddels bij de gemeente horen, zijn geen transacties bekend. Er werden raadsvragen gesteld, waarvan het onderzoek het gevolg is.

Over hoe de gemeente is omgegaan met geroofd Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog is niet veel bekend. Uit het onderzoek moet blijken of de gemeente misbruik maakte van de roof van Joodse huizen door ze zelf aan te kopen. Ook wordt gekeken of Joodse families hun bezittingen na de oorlog terugkregen. Tot slot wordt onderzocht of Joodse families na hun terugkeer in Tilburg nog geld moesten betalen voor de periode tijdens de oorlog.

Blauw Historisch Onderzoek is door de gemeente aangewezen en deelt haar bevindingen in december 2023. Deze organisatie deed eerder al onderzoeken naar Joods vastgoed voor de gemeenten Utrecht, Eindhoven, Haarlem en Arnhem.

Pieter Soethout