Geen zondagsdiensten in Heuvelse kerk wegens ‘personele problemen’

TILBURG – De komende tijd zullen er op zondag geen diensten in de Heuvelse kerk worden gehouden. Er zouden personele problemen zijn, waardoor het volgens de parochie niet meer mogelijk is om op alle locaties binnen de parochie op zondag een mis te organiseren. Ton Mul van Torengroep de Heuvelse kerk is niet blij met de gang van zaken. Er zou overleg zijn over een tijdelijke oplossing, maar daar heeft Mul naar eigen zeggen nog helemaal niets van gemerkt.

De kwestie ligt gevoelig bij de leden van de Torengroep. Nog maar een paar maanden geleden beleefden zij een spannende tijd. Eén van de twee kerken in de binnenstad zou namelijk moeten sluiten. Lang bleef onduidelijk of het de Heikese kerk of de Heuvelse kerk werd die aan de eredienst onttrokken zou worden. In februari werd dan eindelijk de beslissing genomen. Beide kerken mochten openblijven. De meeste activiteiten zouden daarbij in de Heikese kerk gaan plaatsvinden. In de Heuvelse kerk zou dan wekelijks nog minstens één weekendviering gehouden worden. De komende vijf jaar zou gebruikt gaan worden om een nieuwe invulling voor de Heuvelse kerk te onderzoeken.

Pastor met pensioen

Deken-pastoor Jeroen Miltenburg van Parochie De Goede Herder, waar zowel de Heuvelse als de Heikese kerk onder vallen, snapt dat men in de Heuvelse kerk graag een eucharistieviering op zondag zou willen zien. Toch zit het er de komende tijd even niet in. Pastor Van Zutphen en diaken Van Amelsvoort, die vanuit de parochie de diensten in de St. Jan in Goirle verzorgen, hebben aangegeven met pensioen te gaan. Daardoor zijn er nog twee pastores over die samen in vijf kerken de diensten moeten verzorgen. De pastores kunnen elk twee vieringen ‘doen’. Daardoor blijft er één kerk over waar op zondag geen mis verzorgd kan worden. Die kerk is de Heuvelse kerk.

“Dat vinden we helemaal niks”, vertelt Ton Mul van de Torengroep Heuvelse kerk. Hij was één van de kerkgangers die tijdens de ‘kerkenstrijd’ in de bres was gesprongen om ‘zijn’ kerk voor sluiting te behoeden. “Wij waren sinds jaar en dag gewend dat er om half 12 ’s zondags een hoogmis was met een fantastisch koor. Allemaal zeer naar wens van de parochianen die nog wel komen, dat zijn er toch altijd nog een kleine honderd, elke zondag.” Mul vermoedt dat van de coronacrisis gebruik is gemaakt om ook daarna geen vieringen in de Heuvelse kerk meer te hoeven organiseren.

Niet op zondag, wel op zaterdag

Dat het juist de Heuvelse kerk is die het zonder dienst op zondag moet doen, is volgens deken-pastoor Miltenburg een doordachte keuze. Aan de ene kant is het een kwestie van afstand, want volgens de pastoor kunnen de kerkgangers die normaal gesproken naar de Heuvelse kerk gaan, op zondag de mis bijwonen in de Heikesekerk of de H. Lidwina Gerardus Majellakerk bij de Trouwlaan. Aan de andere kant speelt mee dat de kerk aan de Heuvel over een aantal jaar aan de eredienst zal worden onttrokken. De afspraak dat er in de Heuvelse kerk nog elk weekend een mis zal plaatsvinden, blijft staan. Maar die viering zal dan op zaterdag plaatsvinden en niet op zondag.

Ondertussen wordt er gezocht naar een tijdelijke oplossing. Wat die oplossing inhoudt en wanneer de oplossing verwacht mag worden, weet ook pastoor Miltenburg nog niet. Ton Mul hoopt op hulp uit een andere hoek. “Ik hoop toch dat we op de een of andere manier, mogelijk via bisschoppelijk ingrijpen, toch gedaan krijgen dat er weer een mis komt op de zondag.”

Tijmen Moelker