Festival Spoorpark Live afgelast: ‘Totaal verrast door beslissing kabinet’

Foto: Collin Beijk

Het Tilburgse festival Spoorpark Live gaat niet door. Het evenement stond gepland voor 14 en 15 augustus, maar bood geen overnachtingen aan. In theorie mag het daarom doorgaan, maar volgens de organisatie zijn er teveel onzekerheden.

Het maximale aantal bezoekers staat nu op 750 en dat is niet rendabel. Pas de dag voor het festival start, wordt duidelijk of er mogelijk meer mensen naar binnen mogen.

“We zijn enorm verrast door deze beslissing van het kabinet”, zegt Jasper van de Wouw van organisator One of the Guys. Hij en zijn mede-organisatoren hielden maandagmiddag na de persconferentie spoedberaad over het nieuwe festival Spoorpark Live.

“Er wordt niet overnacht tijdens Spoorpark Live, dus wat dat betreft kan het doorgaan”, legt Van de Wouw uit. De Tilburgse stadscamping is weliswaar op hetzelfde Spoorpark gevestigd, maar staat in principe los van het festival.

“Het kan best zijn dat we de dag ervoor alsnog alles moeten afgelasten.”

Het probleem voor Spoorpark Live zit hem vooral in de datum van het tweedaagse festival. “Het kan best zijn dat we de dag ervoor alsnog alles moeten afgelasten omdat het kabinet de coronamaatregelen niet versoepelt of juist verscherpt.” De volgende persconferentie staat namelijk gepland op vrijdag 13 augustus.

Een festival organiseren met Testen voor Toegang voor 750 bezoekers per dag was geen optie voor Spoorpark Live. Het nieuwe festival rekende namelijk op 9.000 mensen per dag. Met nog geen tien procent van dat aantal is het niet rendabel te krijgen, zeker niet met de grote artiesten die zouden komen.

“Het garantiefonds dekt sowieso lang niet alle kosten.”

Van de Wouw vindt dat risico te groot. “We zijn een nieuw festival, dus wij maken op veel regelingen geen aanspraak. Daarnaast dekt het garantiefonds sowieso lang niet alle kosten.” Een last-minute afgelasting zou een enorme financiële klap betekenen voor de organisatie achter Spoorpark Live.

Voor de mensen die al een kaartje gekocht hebben wordt gezorgd volgens de organisatie. “Je neemt jouw gekochte entreetickets gewoon mee naar volgend jaar. Wil je dat niet? Dan zal er de mogelijkheid zijn tot restitutie”, staat op de website van het evenement.

Het programma van het festival mocht er wezen met artiesten als Krezip, Kensington, Di-rect, Danny Vera, Davina Michelle, Rolf Sanchez en Nona. Toch zal Tilburg nog een jaartje moeten wachten op Spoorpark Live. “Het is zonde, maar daar gaan we wel voor”, besluit Van de Wouw.

Collin Beijk