Elmer, de initiatiefnemer, had het twee jaar geleden helemaal gehad met steeds reizen naar Amsterdam of Rotterdam om zichzelf te kunnen zijn. “In Tilburg miste ik een plek waar ik me veilig en gezien voelde”, vertelt hij. Tijdens zijn stage bij jongerenorganisatie R-Newt ontstond het idee: een eigen ballroomavond in Tilburg.
Samen met Angèle-Marie (R-Newt) en Chiara Riboch (013) begon hij te bouwen. “Tilburg heeft veel, maar nog weinig voor onze community. Dus maken we het zelf”, zegt Elmer. Met steun van de gemeente en hulp van ballroomhuizen uit heel Nederland werd EYE.BALL geboren. De eerste editie vond plaats in De Smederij; nu volgt een grotere editie in 013.
Ballroom als verzet én viering
Ballroom ontstond in de jaren 60 in New York, toen zwarte en Latinx queer en trans personen hun eigen veilige plekken creëerden. In zogeheten balls strijden deelnemers – vaak als lid van een ‘huis’ – in categorieën als Face, Runway of Realness. Mode, dans en attitude worden ingezet om schoonheid en identiteit te vieren.
EYE.BALL II opent met een panelgesprek en eindigt in een ball met 22 categorieën, waaronder ‘Sex Siren’, ‘Realness’ en ‘Body’. Sommige prijzen zijn verhoogd naar 500 euro.
Maar het draait om meer dan glitter en glamour. “Ballroom is community. Het is overleven, maar ook jezelf opnieuw uitvinden”, zegt Elmer. “Dit doen we niet alleen voor de lol. Dit is ook een protest. Een manier om te zeggen: wij zijn hier, en we blijven.”
Veilige grond in 013
Voor Chiara Riboch van 013 is EYE.BALL een mijlpaal. “Het is een nieuwe stap voor ons als podium, maar ook voor Pride in Tilburg. We willen ruimte geven aan mensen die dat lang niet kregen.”
Volgens Angèle-Marie is veiligheid tijdens het evenement belangrijk. “Sommige categorieën zijn kwetsbaarder. Dan wordt er niet gefilmd. We vragen van iedereen respect. Alleen dan kunnen mensen zich echt vrij voelen.”
Die veiligheid begint vaak in de huizen – gekozen families binnen de ballroomscene, met een ‘moeder’ of ‘vader’ als steunpunt. Veel huizen dragen namen die verwijzen naar modehuizen, zoals House of Versace of House of Mermaids. “Voor veel mensen is het een manier om zichzelf opnieuw een naam en identiteit te geven”, zegt Elmer. “Sommigen zijn afgewezen door hun biologische familie. In een huis word je opgevangen. Je spendeert tijd samen, bouwt aan relaties, en je staat er niet alleen voor.”
Tilburg als de plek voor ballroom
Elmer is het gezicht van het event, maar zeker niet alleen. “Hij werkt samen met vijf, zes andere jongeren”, zegt Angèle-Marie. “Het mooie is: het gaat niet alleen om het event, maar ook om het proces. Samenwerken, leren, plezier maken. Dat is minstens zo belangrijk.”
Volgens Chiara helpt EYE.BALL om een bredere beweging in gang te zetten. “We zien dat steeds meer organisaties openstaan. Dit is geen eenmalige actie, maar een startpunt.”
Elmer is trots dat EYE.BALL tijdens Roze Maandag in 013 staat. “Deze stad heeft zoveel potentie”, zegt hij. “Ik geloof dat Tilburg echt voorop kan lopen als het gaat om inclusie.” De dromen zijn groot. “Over vijf jaar moet je zeggen: Tilburg is dé plek voor ballroom. Zoals in Parijs. Waarom niet?”
LEES OOK:
Dit is er te doen tijdens Roze Maandag 2025
