Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Extinction Rebellion: Tilburg doet aan symboolpolitiek als het om het klimaat gaat

De grote olifant voor het stadhuis (foto: Agnes van der Straaten)

De gemeente Tilburg moet meer doen om haar eigen klimaatdoelen te halen. Om ze daar aan te herinneren heeft Extinction Rebellion donderdagmorgen actiegevoerd voor het gemeentehuis.

Met een levensgrote olifant nodigden de demonstranten verantwoordelijk wethouder Rik Grashoff uit om naar buiten te komen. Ze wilden dat hij uit zou leggen hoe het komt dat het erop lijkt dat de klimaatdoelen van Tilburg niet gehaald gaan worden. En dat terwijl de gemeente Tilburg in 2022 nog de klimaatnoodtoestand heeft uitgroepen en Tilburg in 2045 volledig klimaatneutraal zou moeten zijn.

Symboolpolitiek
Een woordvoerder van  Extinction Rebellion zei in een statement dat de gemeente Tilburg als het gaat om klimaataanpak, doet aan symboolpolitiek.

Ondanks de kritiek kwam de wethouder enthousiast naar buiten om met de demonstranten te praten. Hij reageerde uitgebreid op de beschuldigingen. “We lopen niet op schema”, erkende de klimaatwethouder. “Ik zie ook de olifant in de kamer, zoals jullie hier laten zien”.

Samen optrekken
Grashoff legde uit dat het niet alleen van de gemeente afhangt of klimaatdoelen gehaald worden. Hij illustreerde dat met de plannen van het Regionale ontwikkelbedrijf dat wind- en zonne-energie moet gaan opwekken in Midden Brabant. “Ik kan niet 100 procent zeker zeggen dat dat lukt, omdat rechters, bezwaarmakers en nog vele andere daar ook invloed op hebben”.

Maar dat er hard gewerkt om de doelen te halen is zeker, volgens Grashoff die de actie van Extinction Rebellion waardeerde:  “Ik ben blij met deze olifant. Wij als bestuur hebben jullie nodig. Laten we samen optrekken”.

Omroep Tilburg