ETZ noemt rampenoefening in ETZ en Willem II Stadion succes

Tilburg – Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) noemt de grote rampenoefening in de vroege ochtend van zaterdag 3 november in het ETZ en Willem II Stadion een succes. Tijdens de ketenoefening werd het Ziekenhuis RampenOpvangPlan (ZiROP) getest, met als scenario een terroristisch incident.

Het ETZ oefende samen met de ambulancedienst Regionale Ambulance Voorzieningen Brabant Midden-West-Noord, Koning Willem II Stadion, Rode Kruis, Politie Zeeland-West-Brabant Dienst Speciale Interventies (DSI) en de brandweer.

De organisaties testten de samenwerking, communicatie en afstemming van alle afspraken, processen en protocollen die in de crisisplannen zijn vastgelegd. Ook de opvang en behandeling van slachtoffers met specifieke verwondingen door kogels en explosies was een oefendoel. In totaal waren ruim vijfhonderd deelnemers betrokken bij de oefening.

De oefening startte ’s ochtends om 7.00 uur in het Willem II Stadion. In het scenario was sprake van 75 nepslachtoffers als gevolg van een schietpartij.

Al snel na de melding van het incident kwam de DSI in actie en reed een tiental ambulances het incidententerrein op om de getroffenen eerste hulp te verlenen.

De slachtoffers werden vervolgens vervoerd naar het ETZ, waar ze op de spoedeisende hulp (SEH) werden binnengebracht. Gedurende de oefening vond ook een geweldsincident binnen de muren van het ziekenhuis plaats. Voor veel deelnemers aan de oefening was het scenario daarom indrukwekkend.

“Het ETZ is hét traumacentrum voor de provincie. Als een terroristische aanslag zowaar gebeurt, komen dus veel slachtoffers hier terecht. De oefening leert dat we goed voorbereid zijn om grote aantallen slachtoffers met dit type letsels op te vangen. De patiëntenzorg was tijdens de oefening goed geborgd.”, aldus projectleider Patricia van Roessel. Als leerpunt noemt zij het waarborgen van de veiligheid in het ziekenhuis. Alle ervaringen worden gebruikt om het ZiROP verder te optimaliseren, zodat ze goed zijn voorbereid op een echte ramp.

Fotografie: ETZ/Ellen den Ouden

Omroep Tilburg