Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

ETZ kijkt met trots terug op drie jaar coronazorg

Bij snelle behandeling hebben patiënten met een herseninfarct betere kans op herstel. Onderzoek van het zorgpad leverde volgens het ETZ belangrijke tijdbesparende inzichten op.
Spoedeisende Hulp van het ETZ | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het is vandaag drie jaar geleden dat de eerste patiënt met corona in het ETZ terechtkwam. Wat volgde was een periode zonder handen schudden, mondkapjes in de supermarkt en meerdere lockdowns. De werkdruk in het ziekenhuis liep enorm op, maar het ging allemaal net goed. ‘We mogen beslist trots zijn.’

Coronabesmettingen op de intensive care zorgden voor enorme druk bij medewerkers en patiënten, weet Wim Pleunis, woordvoerder van het ziekenhuis. “Corona veranderde veel in ons ziekenhuis, want de de zorg was nieuw en intens. Planbare zorg stond tijdelijk stil, omdat mensen met corona direct hulp nodig hadden.”

Geen bezoekers
Zorgen voor patiënten met covid-19 had lange tijd de prioriteit. Het ziekenhuis moest alle zeilen bijzetten en tegelijkertijd zorgen dat verdere besmettingen buiten de deur bleven. “Lange tijd konden we patiënten en bezoekers niet ontvangen zoals we graag wilden en altijd deden. Dat was heel vervelend en had ook een grote impact op onze medewerkers.”

De druk is door de daling van het aantal besmettingen een stuk minder geworden, maar dat betekent volgens de woordvoerder niet dat die helemaal verdwenen is. “We verplegen nog steeds patiënten met corona, maar het aantal is gelukkig beperkt. Al met al kunnen we trots terugkijken op deze zware periode.”

Impact carnaval
Op dit moment merkt het ziekenhuis vooral veel luchtweginfecties onder Brabanders. “Het is afwachten wat de komende weken ons gaan brengen. We zijn ook benieuwd naar de invloed van het massaal gevierde carnavalsfeest op ons ziekenhuis de komende tijd.”

Ondanks dat mensen weer gaan en staan waar ze willen, verwacht de woordvoerder geen grote problemen. “De periode van grote druk ligt gelukkig achter ons en we kunnen ons weer concentreren op de reguliere en inhaalzorg.”

Benefietactie
Corona heeft nog altijd veel invloed op mensen met bijvoorbeeld long covid. Het wordt nog niet officieel erkend, ondanks de impact die het heeft op patiënten. Om drie jaar corona te herdenken en stil te staan bij deze groep patiënten wordt daarom maandagmiddag in de Hasseltse Kapel een benefietactie georganiseerd.

Edita Saakian