‘EET met je hart’ campagne weer van start

foto: Stichting Met je hart

De negende editie van de EET met je hart campagne is van start gegaan. Sinds 1 november zijn er twintig horecagelegenheden in de stad die meedoen, waardoor eenzame ouderen gezellig een hapje kunnen komen eten.

Tijdens ‘EET met je hart’ vragen de restaurants die meedoen om een vrijwillige bijdrage van één euro. In Tilburg doen er twintig restaurants mee. Met de opbrengsten hieruit worden eenzame ouderen uitgenodigd om een keer te komen eten in een van die deelnemende restaurants. Op deze manier kunnen ze genieten van elkaars gezelschap en lekker een hapje eten.

Donkere dagen
Marjolein Kersten van stichting Met je hart vertelt dat het vooral nu belangrijk is om te ouderen wat gezelschap te bieden. “De donkere eenzame dagen gaan nu echt komen. Het is een goed moment om te beginnen voor de ouderen. Zeker na twee jaar corona. Dan kwamen we alleen iets afgeven aan de deur. Het verdriet wat je toen bij die mensen zag, was enorm. Sommige zeiden zelfs dat het zo niet meer hoefde.”

De euro’s die mensen doneren bij de eetgelegenheden komen eerst terecht bij de stichting. “Alles wat in Tilburg opgehaald wordt, gaat uiteindelijk naar de ouderen in onze stad. Vervolgens kijken we waar we dat geld dan weer uit kunnen geven bij de deelnemende horecazaken. Vaak krijgen we dan een mooi prijsje van ze.”

Eenzaamheid door corona
Volgens Kersten hebben de ouderen er na twee jaar corona voorzichtig weer zin in. “Tijdens corona konden we niets organiseren. In het begin waren sommige ouderen of de familie daarvan nog een beetje angstig. Terwijl iedereen het gezellig vindt om mee te gaan. Nu gaan de meesten wel weer mee.”

De ouderen genieten volop van het samen zijn. “Je ziet de ouderen gewoon opbloeien. Onze vrijwilligers halen ze thuis op en brengen ze weer thuis. Het is voor die mensen heel fijn dat ze veel persoonlijke aandacht krijgen. Ze zijn er echt even uit en dat missen ze.”

Ook probeert de stichting mensen uit dezelfde wijken aan elkaar te koppelen. “Mensen die dicht bij elkaar wonen, nemen we vaak samen mee. We hopen dan dat ze zelfstandig ook nog eens afspreken en we zien dat dat ook wel eens gebeurt.”

Pieter Soethout