Een extra paar ogen voor Tilburgse radiologen: AI ‘ziet’ botbreuken op röntgenfoto’s

Het ETZ is niet blij met de actie #Ikdoenietmeermee, en noemt deze zelfs ‘onvoorstelbaar’. Want op dit moment neemt het aantal patiënten toe en daarom is het belangrijk om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden volgens het ETZ.
Archieffoto.

Een primeur voor Nederlandse ziekenhuizen: Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis gaat als eerste gebruik maken van een algoritme dat botbreuken ‘ziet’ op röntgenfoto’s. De komende drie maanden is ‘BoneView’ nog onderworpen aan onderzoeken.

Resultaten
De eerste resultaten zijn veelbelovend: In minder dan drie minuten kan ‘BoneView’ een röntgenfoto beoordelen. In de eerste testfase liet het ziekenhuis 600 recente röntgenfoto’s analyseren door het programma. Het algoritme kon fracturen vinden die de specialisten met het blote oog niet zagen en ‘ontdekte’ zeven niet eerder opgemerkte breuken.

Niet vlekkeloos
“Specialisten zijn altijd op zoek naar manieren om hun werk nog beter te kunnen doen. Dit algoritme helpt daarbij”, vertelt een woordvoerder. Of radiologen zometeen het werk kunnen neerleggen is ondenkbaar. Het gaat namelijk nog niet vlekkeloos: Eerder miste het programma 3 bewezen breuken. “De radiologen blijven eindverantwoordelijk. In elk geval moet de radioloog altijd het definitieve verslag maken.”

De komende tijd zal ‘BoneView’ op grotere schaal getest worden. Die tests hebben onder andere als doel om de specialisten vertrouwd te maken met het algoritme. Het is de bedoeling dat ook laboranten, spoedartsen, chirurgen en orthopeden kennis maken met ‘BoneView’.

Edita Saakian