De teleurstelling bij wethouder Maarten van Asten (evenementen) is groot. “Het zou bijzonder jammer zijn als 2025 de laatste Draaimolen op deze unieke locatie wordt. Het is een festival van internationale allure, dat zich onderscheidt door kwaliteit én respect voor de natuur”, zegt hij.
Provincie houdt de boot af
Sinds 2019 voert de gemeente gesprekken met de provincie over aankoop van het voormalige defensieterrein, midden in een bosrijke omgeving aan de rand van de stad. De ambitie: een vaste plek creëren voor toonaangevende evenementen zoals Draaimolen. Maar de provincie steekt daar nu een stokje voor.
In een brief aan de gemeente stelt de provincie dat het terrein geen vaste evenementenlocatie kan worden. Reden: het MOB-complex is onderdeel van het Natuurnetwerk Brabant, waarin behoud en herstel van natuur centraal staan. “Evenementen, zeker als die vaker plaatsvinden, passen daar simpelweg niet bij”, schrijft de provincie.
Ook planologisch zou het gebruik voor festivals niet kunnen. Maar daar heeft wethouder Van Asten vraagtekens bij: “In het begintraject zochten we juist samen naar hoe het wél kon. Dan vind ik het raar dat er nu ineens andere argumenten op tafel komen.”
“Evenementen kunnen juist van meerwaarde zijn”
De gemeente laat het er niet bij zitten. Van Asten: “Wij hebben twee onafhankelijke bureaus onderzoek laten doen en die concluderen dat evenementen als Draaimolen wel degelijk te verenigen zijn met de natuurdoelstellingen. Sterker nog: ze kunnen bijdragen aan bewustwording en behoud.”
Toch blijft de provincie bij haar standpunt. Wel mag Draaimolen in 2025 nog één keer doorgaan op basis van tijdelijke bruikleen. Daarna niet meer. “Het gebruik staan wij nog één jaar toe zodat het festival voldoende tijd heeft om op zoek te gaan naar een andere locatie. Ná 2025 zullen Draaimolen en andere evenementen niet langer plaats kunnen vinden op het MOB-complex”, vertelt Roy van der Lee, woordvoerder Gedeputeerde Staten.
Elk jaar duizenden bezoekers
Sinds de eerste editie in 2013 groeide Draaimolen uit tot een internationaal gewaardeerde cultureel evenement. Met een combinatie van elektronische muziek, kunstinstallaties en unieke decors trekt het jaarlijks duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Het MOB-terrein is daarbij een essentieel onderdeel van de ervaring: bosrijk, mysterieus en industrieel tegelijk.
Een alternatieve locatie vinden, is dan ook geen simpele opgave. “We zijn met de organisatie in gesprek over toekomstscenario’s, maar het karakter van Draaimolen is sterk verbonden aan het terrein”, aldus Van Asten.
Oplopende druk op andere locaties
De gemeente zag het MOB-terrein niet alleen als toekomstplek voor Draaimolen, maar ook als oplossing voor het groeiende tekort aan goede festivallocaties. Bestaande plekken staan onder druk door woningbouw en stadsontwikkeling. “Het MOB-terrein zou juist een duurzame uitkomst kunnen zijn”, stelt Van Asten.
Gesprekken gaan door
De gemeente blijft hopen op een heroverweging. “We hebben met elkaar afgesproken dat we in gesprek blijven. Wat ons betreft, is de deur nog niet dicht”, zegt Van Asten. “De waarde van zo’n festival voor de stad – cultureel en economisch – moet niet worden onderschat.”
