Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Dit zijn de Tilburgse sporthelden van het jaar

Judoka Jur Spijkers (foto: Omroep Brabant).

Na een stop van twee jaar vanwege corona konden Tilburgse sporters vrijdagavond eindelijk weer in de schijnwerpers worden gezet. Het Tilburgse Sportgala kon na de feestelijke opening van start in de Schouwburg. Er werden prijzen in de categorie sportman, sportvrouw, sportploeg, sporter met beperking en meer uitgereikt.

Dat de Tilburgse sportwereld vol zit met toptalenten, bewees deze avond wel. Sportman van het jaar is de 25-jarige judoka Jur Spijkers. Spijkers ging er in de zomer van 2022 vandoor met goud, tijdens de Grand Prix van Zagreb. Daarvoor was hij al regerend Europees kampioen.

Sportvrouw van het jaar is de pas 19-jarige Hanna van Baast. Ze begon haar atletiek carrière als pupil bij atletiekvereniging Atilla. Afgelopen september liet ze steeds meer van zichzelf zien. Naast zilver op de zevenkamp bij de B-junioren, ging ze er die maand ook nog vandoor als Nederlands kampioene op de 100-meter horden.

Zeilteam
Ook sporters met een beperking vielen in de prijzen en dan wel in de zeilsport. De vrij nieuwe zeilers Sven Knot en Daan van der Hoeven van het ASVZ zeilteam werden op het podium geëerd. Na een topprestatie in juni 2022 hebben ze het zover geschopt dat ze het Nederlandse team op de Special Olympics in Berlijn mogen vertegenwoordigen.

Verder waren er nog prijzen te winnen voor sportvrijwilliger van het jaar. Daar ging Louis Meijs, van TWC Peijnenburg, mee vandoor. Meijs is vrijwilliger bij de wielervereniging in Tilburg en al is sinds 1967 betrokken; eerst als secretaris en daarna als penningmeester.

Meer judo
De 18-jarige Lotte Groenen won in de categorie jeugdstimuleringsprijs. Ze is begonnen bij de ijsclub in Tilburg waarna ze doorstroomde naar de baanselectie. Na drie jaar schaatsen kreeg ze de uitnodiging voor het Talent Team. De langebaanschaatser traint wel zes keer per week.

Jur Spijkers was niet de enige judoka die er met een prijs vandoor ging. Erik Faes en Niels Neumann van Judoclub Tilburg wonnen als sportploeg in de categorie van Brabants Dagblad. In 2021 behaalden de twee het wereldkampioenschap in Portugal.

Edita Saakian