Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Dit wordt er georganiseerd rondom Ketikoti in Tilburg

Tijdens de jaarlijks terugkerende feestdag Ketikoti vieren we de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen en herdenken we het leed van de voorouders. Sinds 1 juli 1863 is de emancipatiewet aangenomen, waardoor er ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse slaven vrij kwamen, van wie 34.441 slaven in Suriname.

In Tilburg worden er door Stichting Comité 30 juni/1 juli Tilburg sinds 2013 allerlei evenementen en bijeenkomsten georganiseerd om de slavernij te herdenken en de vrijheid te vieren. Andere organisaties hebben ook evenementen opgezet om deze belangrijke dag op de kaart te zetten. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Woensdag 30 juni – Samen Herdenken We Onze Voorouders
Burgemeester Stekelenburgplein – 13:00 – 14:00 uur
Tijdens dit evenement nodigt de stichting mensen uit om te komen voorlezen uit werk van nazaten van de slavernij. Het wordt gehouden op de plek waar het nieuwe slavernijmonument zal komen te staan. Iedereen is vrij om te komen luisteren of voorlezen.

Donderdag 1 juli – Het Zuidelijk Toneel: Free Heri Heri For All
Theaters Tilburg & Het Zuidelijk Toneel – vanaf 16:00 uur
Het Zuidelijk Toneel nodigt heel Tilburg uit om een heri heri maaltijd te eten en zo gezamenlijk dan wel symbolisch de afschaffing van slavernij op 1 juli 1863, samen te herdenken en te vieren. Bij het ophalen van je maaltijd krijg je een ervaring mee waarin je in een (digitaal) museum verhalen kan ervaren.

Donderdag 1 juli – De Pont: Gratis rondleidingen tentoonstelling Hans Broek
Museum de Pont – 16:00 – 20:00 uur
Bij het museum kun je gratis naar binnen voor rondleidingen bij de tentoonstelling van Hans Broek. Op Broeks schilderijen getuigen kerkers en forten van de trans-Atlantische slavenhandel. Ook zal er een dialoogtafel zijn waarbij Carla Mohammed van het Comité 30 juni/1juli in gesprek gaat met kunstenaar Hans Broek. Genodigden kunnen hier ook zelf het gesprek aangaan.

Donderdag 1 juli – Uitzending Ketikoti bij Omroep Tilburg
Omroep Tilburg – 20:00
Ook bij Omroep Tilburg besteden we aandacht aan de herdenking en viering van Ketikoti. De herdenking wordt dit jaar nog in besloten kring gehouden. Op TV zal een speciale uitzending van de herdenkingen te zien zijn met muziek, spoken word, kransleggingen en een minuut stilte.

Julia Meijer