Definitief ontwerp van het nieuwe plein Stadsforum is klaar

TILBURG – Tussen de Heikese kerk, Stadskantoor 1, het Paleis-Raadhuis, het kantongerecht en de schouwburg/Concertzaal komt binnen enkele jaren een nieuw plein: het Stadsforum. Dit plein is bedoeld voor weekmarkten, de kermis en andere evenementen. Het definitieve ontwerp is klaar en moet nu nog goedgekeurd worden.

Op het nieuwe plein Stadsforum is ruimte voor veel meer groen. Het wordt mogelijk om van het Koningsplein een ‘Koningwei’ te maken met nieuwe appartementen die daaromheen meer groen krijgen. Ook moet er uiteindelijk een directe verbinding met de Piushaven worden gemaakt. Hiervoor moet de Koningswei gaan zorgen zodat de verbinding duidelijk is tussen de Piushaven en binnenstad.

Het definitieve ontwerp van het Stadsforum staat klaar. In februari wordt er door het college beslist en in maart beslist de gemeenteraad over het raadsvoorstel van het Definitief Ontwerp (DO) van het Stadsforum. Daarna wordt het ontwerp uitgewerkt en wordt een schatting van de kosten gemaakt. Als de raad in het vierde kwartaal van dit jaar instemt met het budget voor de eerste fase (Willemsplein) van het plan dan start de bouw van het plein in het voorjaar van 2022. Die werkzaamheden zullen ongeveer tien maanden kosten.

Cityring

Op de cityring moet er veel minder verkeer komen, daar is ook rekening mee gehouden in het ontwerp van het Stadsforum. Er is in dit ontwerp namelijk maar een rijstrook die bedoeld is voor bussen, taxi’s, hulpdiensten en mensen die in de binnenstad wonen, werken of deze komen bezoeken. Verkeer dat niet door de stad hoeft wordt omgeleid via de ringbanen. Hoe dit eruit komt te zien wordt nog uitgewerkt de komende maanden.

Malou den Ouden