Dankraam als herinnering aan coronacrisis

TILBURG – Om de coronacrisis niet te vergeten wordt momenteel door vele instanties gezamenlijk gewerkt aan een zogeheten Tilburgs dankraam. Tilburgers kunnen zelf foto’s en video’s opsturen om gezamenlijk een kunstwerk te maken dat ons zal herinneren aan deze tijd in quarantaine.

Het idee van een dankraam komt niet zomaar uit de lucht vallen. “Het dankraam is geïnspireerd op het glas-in-loodraam dat in het Paleis-Raadhuis hangt ter nagedachtenis aan de pokkenepidemie in 1951”, vertelt stadmaker Berny van de Donk.

Omdat er in het Paleis geen plaats meer is voor een nieuw glas-in-loodraam, is gekozen voor een virtueel dankraam. “We willen zoveel mogelijk initiatieven en gebeurtenissen uit deze tijd verzamelen. Bijvoorbeeld de berenjacht of ‘ons soepje’. Zo hebben we uiteindelijk één groot kunstwerk dat ons aan deze tijd herinnert”, aldus Van de Donk.

Vanaf zaterdag kunnen alle Tilburgers hun initiatieven indienen. Om betrokkenheid te creëren is deze week gewerkt aan een trailer bij het project die zaterdag in première zal gaan bij Omroep Tilburg.

Tom van Rooijen