Coronacrisis zet de verhouding tussen onderwijs en college in Gilze en Rijen op scherp

Stockfoto | Pexels.com

GILZE EN RIJEN – Niels Brans, directeur van stichting Nuwelijn, is woedend op onderwijswethouder Aletta van der Veen. Brans liet in een brief aan de gemeenteraad weten dat alle onderwijsinstellingen in de gemeente zich ‘enorm storen aan het (niet) optreden en gebrek aan belangstelling van de wethouder’. Deze brief leidde onder andere tot vragen van de PvdA-fractie. Het college van B en W heeft inmiddels gereageerd via een memo aan de gemeenteraad.

“Het college heeft groot respect en waardering voor al die mensen die in deze lastige situatie bijzondere inspanningen leveren. We zien dat gebeuren in het onderwijs en kinderopvang. (…) Er worden fantastische prestaties geleverd door heel veel mensen”, laat het college weten.

Brans verwijt Van der Veen een gebrek aan betrokkenheid bij het onderwijs. Ook zou zij weinig betrokkenheid tonen bij het nemen van maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis. “In deze crisis hebben scholen en ouders behoefte aan betrokkenheid en één informatiepunt. Deze wethouder krijgt het voor elkaar om mensen te frustreren die dag en nacht bezig zijn voor goed onderwijs”, aldus Brans.

Het kabinet maakte zondag 15 maart bekend dat scholen en kinderopvangcentra moesten sluiten. Volgens de memo van het college heeft de wethouder die avond gemaild naar alle bestuurders van onderwijsorganisaties in de gemeente. “De bestuurders gaven hierop aan hard aan de slag te zijn en dat het hen goed lukte om de opvangfunctie te realiseren. En dat ze daarin graag zelf binnen onze gemeente de regie houden en het onderling afstemmen”, is in de memo te lezen.

Het college laat weten bereid te zijn met Brans in gesprek te gaan. Wel wordt hiermee gewacht tot dit weer op een fysieke manier mogelijk is. Dankzij de coronacrisis is het tot, in ieder geval, 1 juni niet mogelijk om in groepen samen te komen.

Tom van Rooijen