ContourdeTwern en R-Newt bieden hulp waar nodig

ContourdeTwern en R-Newt - foto van wijkcentrum De Baselaer
Wijkcentrum De Baselaer in Oud-Noord | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

TILBURG – Door het coronavirus zijn buurthuizen, wijkcentra en ontmoetingsplekken in Tilburg gesloten. Maar bij ContourdeTwern en R-Newt leidt dit juist tot nieuwe energie en creativiteit. Door middel van WhatsApp, mail en videobellen proberen de organisaties namelijk in contact te blijven met kwetsbare groepen. Zo proberen ze dreigend isolement te voorkomen en bieden ze “afleiding en perspectief”.

Het AdviesPunt is het centrale meldpunt van ContourdeTwern. Tijdens de coronacrisis is het team daar versterkt en ingericht op alle vragen die de crisis kan oproepen. Het team creëert regelmatig momenten van online contact tussen bijvoorbeeld mensen die regelmatig langskomen, mensen die vaak aan activiteiten deelnemen en mantelzorgers die bij de organisatie bekend zijn. Op die manier kunnen mensen even alles kwijt, of gewoon een praatje maken.

R-Newt is ten eerste present op straten en pleinen om rondhangende jongeren te wijzen op risico’s als het gaat om gezondheid. Daarnaast biedt R-Newt digitale begeleiding met huiswerk, ontmoet ze mensen op Instagram, houdt ze game chats en raken jongeren aan de praat met oudere kwetsbare groepen voor een gezellig gesprek. Ook biedt R-Newt educatie en opvang als scholen en kindcentra hier behoefte aan hebben.

ContourdeTwern wil ervoor zorgen dat mensen hoe dan ook niet geïsoleerd raken. Daarom helpen ze mensen op afstand door bijvoorbeeld boodschappen te halen voor iemand die dat nodig heeft. Verder worden er regelmatig maaltijden langs de deur gebracht met hulp van Serve the City. Tot slot krijgen mensen die thuis zitten en veel stress ervaren tips van de organisatie.

Manon Immerzeel