Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Chauffeursstaking Tilburg: Deze bussen rijden wél

Een Arriva bus vertrekt vanaf het remiseterrein (foto: Collin Beijk)

Er wordt zaterdag de hele dag gestaakt door buschauffeurs in Tilburg. Daardoor rijden alle stadsbussen en enkele streeklijnen niet. Chauffeurs die aangesloten zijn bij vakbond CNV rijden wél en daardoor rijden ook veel streekbussen volgens de dienstregeling.

Er wordt door de Tilburgse chauffeurs gestaakt voor een betere cao. Vooral de werkdruk moet omlaag volgens FNV. “Onze chauffeurs lopen op hun tandvlees”, laat Marijn van der Gaag weten. Vervoerder Arriva heeft een eindbod gedaan en waar een meerderheid van de CNV-vakbondsleden dat accepteerde, veegde ze het bij de FNV resoluut van tafel.

Het gevolg is dus een 24-uurs staking in Tilburg als onderdeel van een landelijke estafettestaking. Er wordt telkens een dag lang in één of twee regio’s het werk neergelegd. Omdat niet alle chauffeurs in Tilburg staken, blijft het streekvervoer redelijk overeind in onze regio zaterdag.

Lijnen die wél rijden:
– 132 Breda-Tilburg vv
– 136 ’s-Hertogenbosch-Tilburg vv
– 301 ’s-Hertogenbosch-Tilburg vv
– 327 Breda-Oosterhout-Tilburg vv
– 801 van en naar de Efteling
– 450 De Lijn, van en naar België

Arriva waarschuwt wel dat ondanks dat het streekvervoer grotendeels doorgaat zaterdag, aansluitende lijnen mogelijk niet rijden. De stadsbussen 1 tot en met 9 blijven op het remiseterrein evenals streeklijnen, 140 van en naar ‘s-Hertogenbosch, 141 van en naar Best en 143 van en naar Reusel.

Manifestatie
De stakende chauffeurs komen zaterdagochtend bij elkaar op station Tilburg. Daar voeren ze van negen tot twaalf actie tegen de in hun ogen loodzware roosters en veel te krappe rittijden, maar ook voor meer loon en personeel.

Vakbond FNV sluit niet uit dat er nog meer stakingen volgen als Arriva niet met een beter aanbod komt voor een nieuwe cao.

LEES OOK: Busvervoer gaat ‘plat’ rond Tilburg: ‘Chauffeurs lopen op hun tandvlees’

Collin Beijk