Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Caroline van der Plas en minister Hanke Bruins Slot bij nieuwe podcast van Tilburgse Layla Alizadah

Layla Alizadah

Voormalig vluchtelinge Layla Alizadah maakte een succesvolle serie podcasts over Nederland. Een tweede serie komt eraan. In de podcast ‘Layla’s verleden’ portretteert Ralf Bodelier haar voor Omroep Tilburg.

Hoe tikt Nederland? Hoe zien Nederlanders zichzelf? Wat gaat uitstekend in Nederland en waar moeten we op letten? Waar hebben we veel vertrouwen in en wat zijn onze zorgen? Die vragen stelde de uit Afghanistan gevluchte Layla Alizadah in haar eerste reeks podcasts die ze ‘de Nedercast’ noemde.

Afghanistan
In deze Nedercasts interviewt ze Tilburg University Rector Wim van de Donk, socioloog Herman Vuijsje, CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen en mediawetenschapper Mirjam Vossen. Ze opende de serie met de Tilburgse schrijver en filosoof Ralf Bodelier, bekend om zijn doorgaans opbeurende analyse van grote problemen. De tweede serie komt in september online, maar nu is er al een voorbeschouwing. Die werd speciaal gemaakt voor Omroep Tilburg onder de titel ‘Layla’s verleden’. In deze aflevering zijn de rollen eenmalig omgedraaid en wordt Layla Alizadah geïnterviewd door haar voormalige gast Ralf Bodelier.

Alizadah (29) was vier jaar oud toen ze met haar tante wegvluchtte voor de oprukkende islamisten in Afghanistan. Vandaag zijn dat de Taliban, toen waren het de Mujahideen. Hoe wreed de islamisten opereerden, besefte de familie toen de Mujahideen de broer van vader Alizadah oppakten en doodmartelden. Halsoverkop verliet de familie Afghanistan. Alleen de pasgeboren Layla kon niet mee, zij werd achtergelaten bij een tante en pas tien jaar later weer met haar gezin herenigd.

Sarban
25 jaar leeft de familie Alizadah, vader, moeder en negen kinderen nu in en rond Tilburg. Enkele oudere kinderen runnen het succesvolle Afghaanse restaurant Sarban aan de Besterdring. Inmiddels zijn er ook drie dochterrestaurants in Den Bosch, Utrecht en Den Haag. De Alizadah’s doen daarbij meer dan alleen hun gasten bedienen. Wekelijks mag een gezin dat onder de armoedegrens leeft gratis komen eten. En in al hun restaurants leiden ze jonge vluchtelingen op tot een baan in de Nederlandse horeca.

Layla Alizadah is de jongste, getrouwd met Tom Lijmbach en inmiddels moeder van Rosa. Ze werkt in de marketing. Nog voor haar 20e publiceerde ze haar eerste boek ‘Kleermakerszit’. Enkele jaren geleden verscheen een tweede boek met de titel ‘In haar schoenen’. Daarin schrijft ze over de vlucht van haar oudste zus Marjam uit Afghanistan. De recente reeks podcasts kwam voort uit haar verwondering over het land waarin ze nu woont, waarvan ze houdt en dat in vrijwel niets meer te vergelijken valt met Afghanistan.

Nedercast
De eerste serie Nedercasts werd afgerond in maart. De tweede serie komt in september online. Daarin zal Alizadah onder andere spreken met BBB-leider Caroline van der Plas en minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. In de speciaal voor Omroep Tilburg gemaakte aflevering kijkt Ralf Bodelier met Layla Alizadah terug op de eerste serie en vooruit naar de tweede. Maar het belangrijkste onderwerp is toch Layla zelf. Haar kindertijd bij haar tante, haar vroegste herinneringen aan de angstige vlucht en haar motivatie om naast haar drukke baan en gezin deze podcasts te maken.

De podcast is hier te beluisteren: https://open.spotify.com/episode/5FGcpjzr3JqM2MXlUob5tL?si=254ea5e090be4522

Omroep Tilburg