Carnavalswagens na 2 jaar stof vangen eindelijk naar buiten voor zomerse D’n Opstoet

(foto: Marjo van Yperen)

Wie naar D’n Opstoet ging zondagmiddag had eigenlijk geen sjaal nodig, maar een zonnebril en factor 50. Na ruim drie jaar wachten trok er weer een carnavalsoptocht door Kruikenstad. Dat betekende ook dat de carnavalsverenigingen eindelijk hun wagens uit de bouwhal mochten halen.

Een voor een komen de wagens de loods uit, de bouwers van verschillende verenigingen kijken met ingehouden adem toe. Gelukkig gaat alles goed en de wagens kunnen probleemloos vertrekken richting de Piushaven. Daar stellen ze zich op en worden de puntjes op de i gezet voordat D’n Opstoet begint. 

“Ik ben blij als hij weer binnen staat.”

Ook carnavalsvereniging De Scheel Praaje heeft zich verzameld op een bedrijventerrein in Kraaiven om naar de Piushaven te vertrekken. Met z’n allen kijken ze toe hoe de wagen die ze twee jaar geleden hebben gebouwd eindelijk naar buiten mag rijden. Het is passen en meten, de wagen past nét door de deur. “Ik ben blij als ie weer veilig binnen staat,” lacht een van de bouwers. 

De wagen mag eindelijk de bouwhal uit (foto: Marjo van Yperen).

Het is drie jaar geleden dat de laatste Opstoet gehouden werd en dus ook de laatste keer dat ze met een wagen konden rijden. In 2020 werd de optocht afgelast vanwege slecht weer, het jaar erop vanwege de pandemie. Nu mogen ze eindelijk weer.

“We waren een maand bezig met afstoffen.”

Volgens Chris Emmers, voorzitter van de carnavalsvereniging en van bouwvereniging De Scheel Praaje, had het niet langer moeten duren. “Na die twee en een half jaar waren we het echt wel beu.” Hun wagen, een fantasierijk verhaal met een bewegende draak, een boot en een luchtballon, stond twee jaar te verstoffen in de bouwhal. “We zijn een maand bezig geweest met het afstoffen,” vertelt Wim Verhagen, een van de bouwers.

De hele wagen moest worden gepoetst en alle techniek gecontroleerd, of het nog werkte na het lange stilstaan. Maar gelukkig vonden de leden van de bouwvereniging dit geen probleem. “Wij zijn een echte bouwvereniging,” vertelt Wim trots. “Voor al deze mensen is het echt hun hobby.” 

Daarom hebben de mensen van de bouwvereniging de afgelopen twee jaar ook niet stilgezeten. Samen met andere verenigingen zijn ze doorgegaan met bouwen, met twee extra wagens als resultaat. Wanneer het kon, kwamen ze woensdagavonden bij elkaar om te bouwen aan de wagens. Het is dan ook een hechte groep geworden. 

“Ons oudste lid had het altijd kou en neemt nu het zonnetje mee.”

Testament van hoe hecht de groep is, is de foto op de voorkant van hun grootste wagen. Het is een foto van een van hun oudste leden, Tiny Spijkers. Hij overleed in mei 2020 aan longkanker, na een kort ziektebed. “Zo is hij er toch bij,” vertellen Annelies Emmers en Ad van Iersel.

Terwijl de wagens wachten op het signaal dat ze mogen gaan rijden, breekt eindelijk de zon door. Annelies lacht: “Tiny had het altijd koud, maar nu neemt hij voor ons het zonnetje mee.” 

Tiny Spijkers rijdt toch mee (foto: Marjo van Yperen).

Marjo van Yperen