Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Burgemeester Weterings: Zeven dagen ‘sociale onthouding’, “Dat moet toch mogelijk zijn”

Burgemeester Theo Weterings wilde de eerste bekendmaking van een coronabesmetting live op televisie voorkomen. Hij wilde eerst een crisisorganisatie opstarten voordat de media zich ermee zouden gaan bemoeien.
Foto: Omroep Tilburg

TILBURG/DEN BOSCH – Burgemeester Theo Weterings van de gemeente Tilburg roept op tot zeven dagen sociale onthouding om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die oproep deed hij tijdens een persconferentie van de Brabantse veiligheidsregio’s. “Dat moet toch mogelijk zijn en dat is nodig om het virus een halt toe te roepen”, sprak Weterings uit vanuit zijn rol als voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

“De provincie gaat niet op slot”, vulde burgemeester Jorritsma van Eindhoven aan. Wel worden een aantal evenementen verboden die komende week plaats zouden vinden. Het gaat dan onder andere om alle wedstrijden binnen het betaald voetbal, festivals en concerten. Ook organisatoren van andere evenementen zouden moeten afwegen of hun evenement wel door zou moeten gaan.

Een bijzondere oproep was er ook aan jongeren. Er komt geen verbod op aanwezig zijn in kroegen en uitgaansgebieden. Volgens Weterings zijn jongeren minder vatbaar voor het virus en ondervinden zij vooralsnog ook geen ernstige gevolgen ervan. Maar de jongeren moeten zich er wel van bewust zijn wat de gevolgen zijn als ze toch uitgaan. “We moeten ons ook realiseren dat het weekenduitstapje naar opa of oma dan niet verantwoord is”, wijzend op de kwetsbaarheid van ouderen als het gaat om het coronavirus.

De drie burgemeesters spraken van een “duivels dilemma”, als het gaat om het vinden van de balans tussen de maatschappelijke continuïteit en maatregelen tegen verspreiding van het virus. Toch hebben zij er alle vertrouwen in dat verdere besmetting zoveel mogelijk kan worden voorkomen, als Brabanders gehoor geven aan de oproep tot terughoudendheid met sociale contacten.

Kijk hier de persconferentie van de veiligheidsregio terug. Mogelijk wordt de video niet of niet goed weergeven als u geen cookies heeft geaccepteerd voor deze website.

KIJK TERUG: Grote evenementen in Brabant verboden vanwege coronavirus: eredivisieduels en festivals afgeblazen

KIJK TERUG: Grote evenementen in Brabant verboden vanwege coronavirus: eredivisieduels en festivals afgeblazen https://brabantn.ws/VenT

Gepostet von Omroep Brabant am Dienstag, 10. März 2020
De persconferentie van de voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio’s. Beeld: Omroep Brabant.

Tijmen Moelker