Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Bomen vernield in het Leijpark: ‘je moet ziek in je hoofd zijn om dit te doen’

Deze dennenboom gaat het niet meer overleven (foto: Henk de Winter).

Fotograaf Henk de Winter (69) liep zoals altijd een rondje door het Leijpark met zijn camera. Hij kwam afgelopen weekend zes flink beschadigde dennenbomen tegen: ‘ik dacht eerst dat het door een beest gedaan was.’

Toen Henk afgelopen weekend door het park liep, was hij extra blij dat hij zijn camera bij zich had. Hij vond die dag maar liefst zes beschadigde dennenbomen. Toen hij even later terugkeerde met een bioloog kon hij bijna niet geloven wat hij zag: de dader had een hakbijl in de boom laten hangen. “Ik maak al jaren foto’s hier en vorig jaar zag ik dezelfde soort beschadigingen. Ik dacht altijd dat het door een beest gedaan was, maar toen ik die hakbijl zag werd het me duidelijk.”

“De gemeente moet actie ondernemen, anders gaat de rest ook hartstikke dood.”

Henk heeft de bijl heel voorzichtig uit de boom gehaald en in een plastic tas gestopt. Eén van de dennenbomen is bijna helemaal doorgehakt. “Die boom gaat het dus niet overleven. Heel langzaam gaat ‘ie dood. Vrijwilligers zullen het om moeten kappen.”

De andere bomen hebben kleine beschadigingen opgelopen. “De andere bomen kunnen nog geholpen worden, maar dan moet de gemeente wel actie ondernemen. Anders kruipt er schimmel onder de schors door en gaan ze ook hartstikke dood. Zonde.”

“Dit maakt me echt woest.”

Boos, dat wordt hij ervan. “Je zou gewoon willen dat zo iemand een keer met een boswachter door het park loopt, om te leren hoe belangrijk bomen zijn voor de natuur. Dit maakt me echt woest.” Het idee dat de dader met een hakbijl naar het park liep, laat hem niet koud. “Je moet toch ziek in je hoofd zijn om dit te doen? Wie weet wat er had kunnen gebeuren als iemand hem of haar had aangesproken.”

Waarom de dader de hakbijl in de boom heeft laten liggen, is niet bekend. De politie en gemeente is in de tussentijd op de hoogte gesteld van het voorval.

De dader liet een hakbijl achter (foto: Henk de Winter).

Edita Saakian