Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Bodycams, handboeien en meer: Tilburgse BOA’s krijgen extra beschermingsmiddelen

De Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) van Tilburg krijgen extra beschermingsmiddelen. Na de zomerperiode en als de trainingen goed zijn verlopen, mogen ze onder andere aanhoudingen verrichten, handboeien gebruiken en fouilleren.

BOA’s krijgen volgens de gemeente steeds meer te maken met geweld. Het aantal incidenten waarbij fysiek geweld of andere vormen van agressie worden geuit, neemt toe. Deze extra middelen moeten zorgen dat handhavers veiliger kunnen werken.

Bodycam
Na de training in de zomerperiode worden bodycam’s deel van de standaarduitrusting van de handhavers. Een bodycam is een kleine camera, dat wordt bevestigt op het uniform. De camera registreert geluid en beeld. De politie werkt hier al mee en naar verluidt helpt de zichtbaarheid van de bodycam bij de-escalatie en kan het geweld voorkomen.

Als een situatie toch escaleert, kan de bodycam de situatie vastleggen. De gemeente laat weten dat de beelden alleen worden gebruikt als het gaat om veiligheid. Ook kunnen betrokkenen van een conflict de beelden binnen 28 dagen opvragen, na dit termijn worden de beelden gewist, tenzij ze nodig zijn voor bijvoorbeeld een aangifte.

Training
De overige extra middelen, zoals de handboeien en fouilleren, worden alleen ingezet als er sprake is van een onveilige situatie. De handhavers worden eerst getraind in het gebruik van de nieuwe beschermingsmiddelen.

Edita Saakian