Blauwalg vastgesteld in singel Reeshof

Foto: Gemeente Tilburg

In het water op de hoek van de Borculolaan met de Borgharensingel in Tilburg zit blauwalg. Zowel mensen als dieren kunnen last krijgen van de bacterie of zelfs ziek worden. Er worden waarschuwingsborden geplaatst bij de singel in de Reeshof.

Inwoners of dieren die het water drinken of per ongeluk in hun mond krijgen, kunnen last van hun maag of darmen krijgen. Voor mensen is blauwalg meestal niet gevaarlijk, honden en andere dieren kunnen er wel echt ziek van worden.

Voor honden wordt daarom zwemmen in de Noorderplas afgeraden. Ook wordt geadviseerd om niet in de plas te gaan vissen. De gemeente plaatst daarom waarschuwingsborden rond het water.

Hoge temperaturen
De blauwalg bacterie groeit bij hogere temperaturen in de lente en in de zomer. Ook komt het voor in stilstaand water, bijvoorbeeld in vijvers die zich in woonwijken bevinden en in zwemplassen. Blauwalg is te herkennen aan de sterk groene of rode- tot donkerbruine kleur die het water heeft.

Uit een kaart van waterschap Brabantse Delta blijkt dat in de Reeshof op meerdere plekken blauwalg zit of een verdenking van blauwalg bestaat. De kaart wordt voortdurend geactualiseerd, ook voor botulisme. Ook waterschap de Dommel heeft een zo’n pagina. Het Tilburgse water wordt beheerd door twee verschillende waterschappen.

Veilig zwemmen
Met gegevens van Zwemwater.nl is ook een kaart gemaakt. Daarop wordt de waterkwaliteit van de bijna 900 recreatieplassen in Nederland bijgehouden. Zo weet je of er bijvoorbeeld sprake is van blauwalg of andere problemen waardoor zwemmen wordt afgeraden.

De onderstaande kaart wordt continu bijgewerkt zodat je altijd weet waar je wel of niet veilig kan zwemmen in natuurwater.

LEES OOK:
Mogelijk botulisme in Piushaven en Wilhelminakanaal
Blauwalg op meerdere plekken in het water, zwemmers moeten alert zijn

Collin Beijk