Biezenmortel gaat groeien: van 1400 naar bijna 3000 inwoners

De betrokken zijn blij dat het akkoord getekend is (foto: Pieter Soethout)

Als het aan de gemeente ligt, moet Biezenmortel flink groeien. In de komende decennia moet het inwonersaantal verdubbelen. In buurthuis De Vorselaer werd woensdagavond het dorpsakkoord Biezenmortel ondertekend door onder andere wethouder Maarten van Asten.

Het was volle bak, want naast de wethouder en burgemeester waren er ook ondernemers en buurtbewoners aanwezig. Zij konden allemaal een eerste blik werpen op de plannen voor de komende jaren. Wat meteen opvalt, is het grote aantal woningen dat gebouwd gaat worden. In totaal zou het gaan om zo’n 600 woningen, waarvan de helft nog voor 2030 moet worden opgeleverd. Logisch, want in de afgelopen dertig jaar zijn er slechts 55 woningen toegevoegd aan de bestaande woningvoorraad.

Problemen
De woningen zijn nodig om ervoor te zorgen dat jongeren zich kunnen huisvesten in het dorp. Nu trekken ze vaak weg naar bijvoorbeeld Udenhout, omdat er simpelweg geen huizen te vinden zijn. Het dorp groeide niet, maar kromp zelfs. Hierdoor nam het aantal kinderen op basisschool Franciscus flink af. Doordat er weinig kinderen zijn, heeft ook de plaatselijke voetbalclub het moeilijk. De nieuwe woningen moeten ervoor zorgen dat het inwonersaantal in de komende twintig jaar verdubbeld van ongeveer 1400 naar 2800.

Al sinds 2017 zijn de verschillende partijen bezig met de plannen voor Biezenmortel. Uit al die vergaderingen en overleggen zijn de ambities voor het dorpsakkoord gekomen. Maarten van Asten geeft aan dat de ontwikkeling van het kleinste dorp uit de gemeente nodig is. “We willen Biezenmortel leefbaar houden en daarvoor zijn nieuwe woningen nodig. Het zijn ambitieuze doelen, want 600 woningen is niet niks.”

Echt nodig
Dat die nieuwe woningen nodig zijn, vindt ook Rien Moonen. Hij woont al jarenlang in Biezenmortel en is blij met de plannen van de gemeente. “Wat mij betreft hadden ze eerder mogen beginnen met bouwen. Liever vandaag nog dan over een week in ieder geval. Ik ben wel blij dat er nu een beetje tempo achter lijkt te zitten.”

Overvallen door de plannen is Rien in ieder geval niet, want de geruchten gingen al langer rond. “We hoorden zo hier en daar wel eens wat. We hoopten dan maar dat het waar zou zijn. Het is echt nodig, want er is gewoon te weinig aanwas van jeugd. De voetbalclub en scouting hebben het moeilijk.”

Alle plannen uit het dorpsakkoord Biezenmortel lezen? Dat kan hier.

Pieter Soethout