Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Bewoners Korvel Westend zijn klaar met parkeeroverlast

Het Tilburgse beleid als het gaat om betaald parkeren tijdens feestdagen blijkt vaak onduidelijk te zijn
Foto: Omroep Tilburg

In een poging de parkeeroverlast te verminderen, voert de gemeente per 1 december betaald parkeren in bij de wijken Korvel Westend en Staatsliedenbuurt Oost. Bewoners klagen al lange tijd over de parkeerdrukte in die wijk.

Parkeeroverlast wordt het meest gevoeld in wijken rondom het centrum van Tilburg. De gemeente besloot daarom in 2019 de parkeeroverlast in die wijken aan te pakken. Dat doet ze door betaald parkeren in te voeren.

138 klachten
De woonwijk Korvel Westend, ten zuiden van de Oerlesestraat, kent een hoge parkeerdruk. In 2022 kwamen er bij de gemeente zo’n 138 klachten binnen over parkeeroverlast. Vooral in de avonduren kunnen bewoners hun auto niet kwijt. Dat komt vooral door uitwijkgedrag; in de omliggende wijken is eerder betaald parkeren ingevoerd, waardoor mensen uitwijken naar de wijk Korvel Westend.

Bewoners van die wijken zagen betaald parkeren als enige redmiddel. De gemeente wilde toen al het gebied van betaald parkeren groter maken, omdat de kans groot was dat het probleem zich inderdaad zou verplaatsen. Toch waren er toen in de wijk Korvel Westend nog relatief veel parkeerplekken, dus besloot de gemeente af te wachten.

Ruzies
De wijk gaat niet langer wachten. Tijdens een bewonersavond gaven ze aan dat er soms zelfs ruzie gemaakt wordt om parkeerplaatsen. In de wijk moeten ook ondernemers en werknemers van maatschappelijke instellingen hun auto’s kwijt. Verder neemt de parkeerdruk toe door de kindercrèche in die wijk en de huisvesting van arbeidsmigranten.

Bij Staatsliedenbuurt Oost en een deel van het Laar kunnen bewoners hun auto ook zelden kwijt. Vanaf 1 december gaat de gemeente daarom ook in die wijken betaald parkeren invoeren. Van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 uur tot 22.00 uur betaal je dan € 1,00 per uur.

Volgens de gemeente is betaald parkeren het enige middel dat ingezet kan worden tegen parkeeroverlast. Bewoners, ondernemers en instellingen in de wijk komen in aanmerking voor parkeervergunningen. Het risico dat de parkeeroverlast zich gewoon weer verplaatst naar een andere wijk, is aanwezig. Daarom gaat de gemeente dat zes maanden lang, na de invoering, monitoren.

Edita Saakian