Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Beste oliebollenbakker van Brabant eet er elke dag nog vier

Richard Voets voor zijn gebakkraam (foto: Gebakkraam Richard Voets/Facebook).

Gebakkraam Richard Voets in Tilburg mag zich weer de beste oliebollenbakker van Brabant noemen. Een extra bekroning op het jubileumjaar van Richard. Dit jaar bestaat zijn kraam namelijk precies 25 jaar. Oliebollentestonline.nl verkoos zijn oliebollen als beste en gaf als cijfer een 9,5.

De keuring van de oliebollen gebeurde in het geheim, meldt Omroep Brabant. Richard Voets had daardoor het idee dat hij dit jaar niet deelnam aan een test. “We hoorden afgelopen week pas dat onze kraam aan de Heyhoefpromenade de nummer één van Brabant was. Bij de test van het Algemeen Dagblad (AD) wist je eigenlijk wel wanneer ze zouden komen, dat is nu veranderd en daardoor wordt het eerlijker. De bollen zijn eigenlijk altijd op hun best en niet alleen op de dag dat ze worden gekeurd.”

“Ik wist niet eens hoe ik een oliebol moest bakken.”

Op zijn 16e begon Voets met zijn eigen kraam. “Ik wilde eerst samen met mijn moeder een cafetaria beginnen, maar dat vond ik te veel werk. Dus heb ik via via een gebakkraam gekocht en een eigen zaak begonnen.” De start was niet helemaal soepel. “Ik wist niet eens hoe ik een oliebol moest bakken”, zegt hij lachend. Maar daar is vijfentwintig jaar later dus niks meer van te merken. In 2018, 2019 en 2020 was Voets ook al de beste oliebollenbakker van Brabant.

De nummer twee van de lijst is de gebakkraam bij bouwmarkt Hornbach in Tilburg. “Die is ook van ons”, zegt Richard vol trots. “Mijn vrouw staat in die kraam en wij wisten niet dat ze allebei los van elkaar waren getest.” Ook landelijk scoorde Voets met zijn oliebollen. Hij werd tweede van Nederland.

“Ik eet elke dag nog steeds vier oliebollen, ik ben verslaafd. “

Tot eind februari kunnen nog oliebollen worden gekocht bij de kraam van Richard Voets. “Daarna stappen we over op vis. Niet in deze kraam hoor, we hebben een aparte viskraam. Die lucht wil je niet gecombineerd hebben”, zegt hij grappend. Vanaf oktober start dan weer het nieuwe oliebollenseizoen.

Het geheim van een goede oliebol geeft Richard Voets liever niet weg, maar hij heeft wel een paar tips. “Je moet heel secuur werken, wij wegen alles af en dat zorgt voor een goeie bol.” Ook de buitentemperatuur is van grote invloed. “Het is erg lastig de temperatuur goed te houden in een kraam. Dat is gemakkelijker in een warm huis.” Of Richard zelf nog wel tegen de lucht kan? “Ja, ik eet elke dag nog steeds vier oliebollen, ik ben verslaafd.”

Omroep Brabant