Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Beschuit met muisjes op Huis ter Heide, Schotse Hooglanders geboren

Een kalfje in het gras (foto: Natuurmonumenten / Marian Peters)

Er zijn minimaal acht kalfjes geboren in de kudde Schotse Hooglanders op Huis ter Heide. Volgens Natuurmonumenten zullen dat er de komende tijd nog veel meer worden. Wel goed oppassen als je een kijkje gaat nemen, want de moeders kunnen agressief worden als je bij hun kleintjes in de buurt komt.

De jonge dieren zien er misschien schattig en knuffelbaar uit, maar niets is minder waar. De moeders van de kalfjes zullen er alles aan doen hun jongen te beschermen. Daarom adviseert Natuurmonumenten altijd minimaal 25 meter afstand te houden. Tussen een kalf en moeder doorlopen is ook niet handig. Dan kun je beter even omlopen, zelfs al moet je daarvoor door het bos.

Op afstand blijven
De kudde leeft het hele jaar door in op Huis ter Heide. Ze bevallen ook zelfstandig van de kalfjes. Het jonge dier is nog kwetsbaar en kan niet de hele dag met de kudde mee. Dan verstopt de moeder haar jong in het gras. “Ik krijg vaak meldingen van bezorgde wandelaars die een kalfje zien liggen, terwijl het nauwelijks lijkt te ademen”, vertelt boswachter Irma de Potter van Natuurmonumenten. Ze raadt toch niet aan om naar het kalfje toe te gaan. “De moeder is altijd ergens in de buurt en zal haar kalf dus beschermen.

De dieren worden door Natuurmomenten gehuurd van Stichting Taurus en begrazen het gebied. Hiermee zorgen ze ervoor dat de graslanden open blijven en dit zorgt dan weer voor een structuurrijk en gevarieerd bos. Dankzij deze natuurlijke grasmaaiers hoeven er geen machines ingezet te worden.

De eerste Schotse Hooglander Kalfjes (foto: Stichting Taurus / Peter Verstijnen)

Pieter Soethout