Bert (79) stopt als boegbeeld van kermisexpositie: ‘Het is genoeg geweest’

Bert van Houten met zijn miniatuurdraaimolen (foto: Collin Beijk)

Het boegbeeld van de jaarlijkse populaire kermisexpositie op de Tilburgse kermis gaat ermee stoppen. “Ik doe het echt met pijn in mijn hart”, vertelt de bijna 80 jarige Bert van Houten. “Dit is mijn twintigste kermisexpositie, maar het is genoeg geweest, mijn lichaam geeft dat aan. In september draag ik het stokje over.”

Ook dit jaar kunnen liefhebbers van de Tilburgse kermis weer terug naar de ‘kermis van vroeger.’ Want in de spiegeltent van de Stichting Kermiscultuur staan traditiegetrouw miniatuurattracties opgesteld en aan de wanden hangen weer honderden oude kermisfoto’s. “We zijn in 2000 begonnen met een eerste expositie van historische kermisfoto’s én miniaturen. Met onderbrekingen door corona is dit alweer de twintigste editie”, vertelt van Houten aan Omroep Brabant, die na zijn vertrek in september op de achtergrond wel adviseur blijft. “Dat is niet hetzelfde als ‘de bemoeial'”, vult hij lachend aan.

Bert aan het werk in garage waar hij alle miniatuurattracties bouwt (foto: Collin Beijk).

Tijdens de twintig kermisexposities, die van Houten mede heeft georganiseerd, heeft hij heel veel meegemaakt. “In het eerste jaar zaten we in een fietsenkelder, het ging regenen en het water kwam via de trappen als een waterval naar binnen. Dat was dikke paniek.” Gejat werd er ook: “Gelukkig niet veel, maar onze pot voor een vrijwillige bijdrage van de bezoekers is ook wel een paar keer leeggeschud.”

“Een Schot kwam de expositie binnengelopen en hij herkende ‘de rups’ van zijn opa.”

Misschien wel het leukste moment van de lange reeks kermisexposities vond plaats in 2019. “Een Schot kwam de expositie binnengelopen en hij herkende ‘de rups’ van zijn opa. Die had daar vroeger mee rondgetrokken, dat was een heel bijzonder moment, dat hadden we nog nooit meegemaakt.”

Het miniatuur topstuk van de kermisexpositie het reuzenrad (foto: Stichting Kermiscultuur).

In de iets meer dan twee decennia heeft Van Houten te maken gehad met vijf kermiswethouders. “Hans Janssen, de huidige burgemeester van Oisterwijk heeft heel veel als kermiswethouder voor ons gedaan. Dankzij hem kregen we onderdak in het Witte Paleis, het Paleis Raadhuis van Tilburg waar we jaren hebben gezeten.”

Jaarlijks trekt de verzameling van miniatuur-attracties en historische foto’s gemiddeld rond de twintigduizend bezoekers. “Op de historische foto’s komen vooral jonge mensen af die zich verbazen hoe simpel kermisattracties eruit zagen in de jaren 50 en 60. De minutieus op schaal nagebouwde attracties zijn vooral populair bij ouders met kinderen. Hoe dan ook: kermisnostalgie is en blijft erg in trek. We zijn een vast onderdeel geworden van de kermis.”

Rariteiten waren er volop te zien op de kermissen van vroeger (foto: Stichting Kermiscultuur).

“Laat niet over je heenlopen, dat is heel belangrijk.”

Een opvolger voor Bert van Houten is ook al gevonden. “Dat is Richard van Gog, hij is zeker geen vreemde voor ons. Mijn belangrijkste advies aan hem is: Laat niet over je heenlopen, dat is heel belangrijk.” Ondanks dat Van Houten stopt als boegbeeld het ‘manusje van alles’ van de kermisexpositie, blijft hij wel bouwen. “Dat doe ik heel mijn leven al. Ik ben nu bezig met het nabouwen van de Swing Mill, in de jaren zestig een heel populaire attractie. Maar ook een attractie die deze kermis draait op de (nostalgische) kermis in Tilburg.”

Het stapje terug gaat overigens niet op voor het zangduo dat Bert al jarenlang vormt met zijn vouw Ria. “Als duo treden we toch wel 40 à 50 keer per jaar op, vooral in verzorgingshuizen. “Tijdens de Tilburgse kermis gaan we ook drie keer optreden in verzorgingshuizen met nostalgische liedjes. De mensen genieten daarvan. Dat blijven we doen.”

De spiegeltent van de kermisexpositie staat dit jaar naast het reuzenrad aan de Spoorlaan (foto: Stichting Kermiscultuur)

Omroep Brabant