Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Beloning voor Udenhouters die zich aan de maximumsnelheid houden

Wethouder Rik Grashoff (GroenLinks) onthulde donderdagmiddag de ‘snelheidsmeterspaarpot’ in Udenhout. Het is niet alleen een goed woord voor galgje; voor elke automobilist die zich aan de maximumsnelheid houdt, komt er 0,01 eurocent in de ‘spaarpot’.

Dat bedrag kan snel oplopen, want op de Kleitermolenstraat rijden per etmaal zo’n 9.000 tot 10.000 voertuigen. Veel te veel voor een 30km weg. Dat signaal geven Udenhouters al jaren af aan de gemeente Tilburg, maar er wordt tot heden niets mee gedaan. Niet alleen het aantal auto’s is een doorn in het oog; de maximumsnelheid van 30 km/u wordt aan de lopende band overschreden.

Goed doel
Aan het laatste hoopt de gemeente iets te doen door de nieuwe meter in te zetten. In plaats van automobilisten beboeten, komt er 0,01 eurocent in de spaarpot voor elke bestuurder die zich wel aan de snelheid houdt. Overigens zorgen bestuurders die de snelheid alsnog overschrijden er niet voor dat het bedrag weer terugloopt. De meter blijft zo’n drie weken staan. Het opgespaarde bedrag is uiteindelijk voor de Udenhouters om te besteden aan een goed doel.

Een ludieke actie van de gemeente, vindt ook Frank Leuverink van de Udenhoutse dorpsraad. Maar een langetermijnoplossing ontbreekt. “We zijn al jaren met de gemeente in gesprek over de onveilige situatie hier in de straat. Dit is een goed begin, maar we hopen binnenkort echt verkeersmaatregelen toe te voegen aan het straatbeeld.”

Zebrapaden
De wethouder laat weten dat na deze drie weken er weer gekeken wordt, samen met de dorpsraad, welke maatregelen het beste passen in de straat. Bewoners denken zelf aan zebrapaden en verkeersremmende maatregelen, zoals dat ook voor de Besterdring in Tilburg is gedaan.

Edita Saakian