Beleggers verliezen 1,3 miljoen euro aan spaargeld in maïsveld

Peter Willemse bij zijn stuk grond (foto: Sam Schuurkes / Omroep Tilburg)

Peter Willemse kijkt naar een muur van maïs vlakbij de Peerke Donderskapel. Ergens in die twee meter hoge zee van groen ligt een stuk grond dat hij in 2020 kocht. Maar waar precies? “Echt geen flauw idee”, zegt hij.

Door Coen Ramaer

Willemse, een Tilburgse ondernemer, kocht de grond als investering. Met de lage rente was het onaantrekkelijk om zijn spaargeld op de bank te laten staan en dus zocht hij contact met een vastgoedpartij. “Ze hadden mooie verhalen over de bouwplannen van de gemeente en de winsten die ik kon maken.”

Uiteindelijk betaalde Willemse 9000 euro voor een stuk grond dat niet eens de helft van de Peerke Donderskapel beslaat. Gemiddeld betaalde hij 91 euro per vierkante meter. De absolute hoofdprijs, want de agrarische grond is maximaal tien euro per vierkante meter waard. “Ik zag het niet als een slechte investering, maar inmiddels zou ik het nooit meer doen.”

Extra hypotheek
Wie de kadastrale kaart erbij pakt, ziet dat de grond van Willemse in een stuk land ligt dat, in tegenstelling tot de omliggende gebieden, opgeknipt is in 49 afzonderlijke snippers. In totaal is het gebied niet groter dan het Wilhelminapark.

De snippers zijn in het bezit van 37 eigenaars, vrijwel allemaal Nederlandse mannen van middelbare leeftijd. Omroep Tilburg sprak negen van hen. Zij hopen dat de grond gebruikt gaat worden voor woningbouw, waardoor die zo’n veertig keer meer waard kan worden.  Sommigen betaalden slechts enkele duizenden euro’s. Anderen investeerden bedragen die richting een ton gaan. Gemiddeld betaalden zij zestig euro per vierkante meter, zo blijkt uit data van Kadaster. Een van hen sloot zelfs een extra hypotheek af om de investering te kunnen financieren.

De meeste eigenaars hielden, op aanraden van de verkopende vastgoedpartij, rekening met een termijn van vijf jaar waarbinnen zij winst zouden maken. Die termijn is bijna verstreken, maar tot nog toe ontvingen zij geen enkel signaal dat er gebouwd gaat worden.

Sommigen houden hoop, maar bij minstens de helft van de eigenaars die Omroep Tilburg sprak, heerst er inmiddels teleurstelling of stress. “Er werden goede korte termijnperspectieven geboden, waardoor het een aantrekkelijke investering leek. Waarschijnlijk loop ik nu veel geld mis”, zegt Rudi van Hooft uit Velddriel, die bijna 70.000 euro voor drie lapjes grond betaalde.

1,3 miljoen euro
De mannen zijn niet de enigen. Uit onderzoek van RTL Nieuws en het Financieel Dagblad bleek eerder al dat er honderden locaties in Nederland zijn waar deze vorm van grondhandel plaatsvindt. In 99 procent van de gevallen blijft een bestemmingswijziging uit, waardoor vastgoedpartijen er in feite vandoor gaan met het spaargeld of pensioenpotje van particuliere beleggers. Ironisch genoeg staat juist de versnippering van de grond woningbouw in de weg, omdat een projectontwikkelaar dan met tientallen eigenaars om tafel moet.

De vastgoedpartij die de grond in Tilburg-Noord versnipperde, is RDW Vastgoed uit Alkmaar. Het bedrijf verdiende minimaal 1,3 miljoen euro aan de verkoop van het gebied. Dat is grofweg drie keer zoveel als wat RDW er voor betaalde toen het de grond in 2018 kocht.

In de folder waarmee RDW haar klanten overtuigde staan drie argumenten. De omgevingsvisie 2040 van de gemeente Tilburg, die in 2015 gepubliceerd werd, geeft aan dat verstedelijking van het gebied tot de mogelijkheden behoort. Iets vergelijkbaars staat in een plan voor een landschapspark dat de gemeente in 2017 publiceerde. En de gemeente heeft zelf een groot deel van de omliggende gronden in bezit, wat volgens RDW ook duidt op toekomstige bouwplannen. Maar een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat de kans klein is dat hier gebouwd gaat worden. “We zijn bezig met een stadsrandvisie waarin we uitgaan van vergroening”, laat een woordvoerder weten.

Loterij
Wat RDW doet is niet illegaal. Het bedrijf maakt namelijk geen harde beloftes. Alles wordt geformuleerd in mogelijkheden en niet in zekerheden. Het schrijft bijvoorbeeld dat waardestijging van de grond zeker ‘lijkt’. Bovendien waarschuwt RDW in haar folder uitgebreid voor de risico’s van beleggen in grond.

Desondanks geven veel eigenaars aan dat ze geen eigen onderzoek deden naar de claims van RDW. “Dat is onbegrijpelijk”, zegt Ben Jacobsen, die als hoogleraar financiering aan de Universiteit van Tilburg onderzoek doet naar de reden waarom beleggers bepaalde keuzes maken. “Je moet alleen investeren in zaken waar je verstand van hebt. Maar het merendeel van de mensen benadert beleggen als een loterij.”

Ergens in dit maisveld ligt het stuk grond van Willemse (foto: Sam Schuurkes / Omroep Tilburg)

Dit onderzoek is tot stand gekomen met steun van het Tilburgs Mediafonds

Omroep Tilburg