Begroting 2022, Tilburg ligt op koers en is financieel kerngezond

Bron: Omroep Tilburg / Pieter Soethout

Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting aangeboden aan de raad. Dit gebeurde tijdens een officieel moment in de raadszaal. In de begroting staan de plannen van de gemeente voor volgend jaar, hoeveel dit gaat kosten en hoe dit wordt betaald.

De begroting bestaat uit vier programma’s waar de gemeente het komende jaar aandacht aan wil geven: ‘inclusiviteit’, ‘duurzaamheid’, ‘vitaliteit’ en ‘samen en dichtbij’. Belangrijk hierin is onder andere dat Tilburg een stad moet zijn waar voor iedereen plek is en waar iedereen zich thuis en veilig voelt.

Daarnaast wordt er volop aandacht besteed aan het verbeteren van de openbare ruimtes. Dit kan bijvoorbeeld door het vergroenen van de stad, het verbeteren van parkeergelegenheid of het vervangen van verouderde speeltoestellen. Ook moeten er flink wat nieuwe woningen worden gebouwd. Het geld dat hiervoor nodig is, wordt beschikbaar gesteld door de overheid, maar ook geïnd via de gemeentelijke heffingen en belastingen.

Een begrotingsoverschot
Wethouder van Financiën Oscar Dusschooten geeft hierbij aan dat de begroting een positief resultaat van ongeveer 2,7 miljoen euro heeft. Dat wil zeggen dat de gemeente meer geld binnenkrijgt dan dat ze uitgeeft. Dat geld krijgen ze onder andere uit de belastingen en heffingen die de inwoners van de stad betalen. Volgens wethouder Oscar Dusschooten gaan de Tilburgers hier niet veel van merken: “Uiteindelijk zal dit neerkomen op een stijging van ongeveer negen euro per huishouden. Nu wil ik negen euro niet bagatelliseren, maar ik denk dat de stijging te overzien is.”

De koers die in 2018 is ingezet wordt goed gevolgd. Het college is niet van plan om het rustig aan te doen in de laatste periode van dit bestuur. In maart volgend jaar zijn er verkiezingen, maar tot die tijd is er genoeg te doen. De ontwikkelingen in de stad kunnen namelijk niet wachten.

Nog genoeg te doen
Wethouder Marcelle Hendrickx geeft aan dat Tilburg nog voor genoeg grote opgaven staat. Zo moeten er dus veel woningen bijgebouwd worden, is er een krappe arbeidsmarkt en wil Tilburg verduurzamen, omdat de stad in 2045 volledig circulair moet zijn. “Door het overschot in de begroting kan het komende bestuur een vliegende start maken met de aanpak van deze problemen”, aldus een tevreden wethouder.

Pieter Soethout