Bastiaan en Chris rijden rond met de ‘cozy tuk’ voor koffie en een gesprek met dak- en thuislozen

Misschien heb je ze al eens langs zien rijden of in een park gezien. De blauwe tuktuk van Bastiaan en Chris. Met z’n tweeën maken ze al een aantal maanden veel dak- en thuislozen in Tilburg blij met een kop koffie, iets lekkers en een goed gesprek. En dat is hard nodig, volgens de twee initiatiefnemers.

Het idee ontstond nadat Chris Oomen, een fotograaf uit Tilburg, een reis naar Amerika maakte. Daar kwam hij veel dak- en thuislozen tegen, waar hij portretten van maakte. “Ik kwam zulke bijzondere mensen tegen met indrukwekkende verhalen en dacht: ‘Hoe zit dit eigenlijk in mijn eigen stad?'”

Eerder maakten Bastiaan en Chris verhalen over mensen met een psychische kwetsbaarheid. De verhalen en foto’s van die mensen vonden hun weg naar een project dat de naam ‘Healing Scars’ kreeg. In een boek werden hun verhalen vereeuwigd. “Dat beviel destijds zo goed en voelde waardevol. We vonden dat het niet moest ophouden daarmee”, laat Chris weten.

Eigen tuktuk
En dus kon het gedachtegoed verder leven in de ‘Cozy Tuk’. Het duo rijdt met de tuktuk rond in Tilburg om dak- en thuislozen een kop koffie en een gesprek te bieden. Als ze ervoor open staan, maakt Chris een foto en voert Bastiaan het interview. Die gesprekken zullen ook uiteindelijk in een boek tentoongesteld worden.

Bastiaan rijdt een paar keer per maand rond, maar het liefst doen ze dit 365 dagen per jaar. Daarvoor hebben ze hun eigen tuktuk nodig. Momenteel lenen ze het van het Apostolisch Genootschap. Ook worden ze gesponsord door de Social Run, een stichting die zich inzet voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Via die laatste stichting kunnen ze uiteindelijk de boekjes printen.

Binnenkort willen ze een crowdfunding starten voor hun eigen tuktuk.

Edita Saakian