Anti-transgenderwet reclame duikt op in Tilburg: ‘Dit creëert onveiligheid en verdeeldheid’

De reclame-uiting is onder andere te vinden in Tilburg-West (foto: Edita Saakian).

Beppie Smit van D66 en Stefan Jansen van PvdA roepen gemeente Tilburg op het reclamebeleid te herzien en aan te scherpen. Aanleiding hiervan zijn de anti-transgenderwet reclameborden die sinds kort te zien zijn in Tilburg. “Dit valt in het rijtje van anti-abortus promotie en anti-islam uitingen.”

Op een aantal plekken in Tilburg zijn ze sinds kort te zien: reclameborden die gericht zijn tegen de nieuwe landelijke Transgenderwet. Die wet moet het onder andere makkelijker maken voor mensen om hun geslacht in het paspoort te wijzigen. De Tweede Kamer moet hier nog over beslissen.

Als reactie hierop hangen in twaalf steden in Nederland, waaronder Tilburg, posters met een afbeelding van een man en een vrouw met een link naar de website gendertwijfel.nl. Het manifest op de website somt redenen op waarom een eigen keuze voor een geslachtsregistratie niet zou moeten kunnen en waarom dit tot gevaren zou kunnen leiden.

“Ook aan reclame verspreiden kleeft een grens.”

Personen zouden volgens het manifest terughoudend en voorzichtig moeten zijn met een andere registratie van hun gender. Volgens de schrijvers van het manifest zijn ‘de gevolgen van wetsvoorstel ingrijpend en verstrekkend’.

Beppie Smit, van D66 Tilburg en Stefan Jansen van de PvdA, maken zich zorgen om de reclameborden. Beppie: “Ook aan reclame verspreiden kleeft een grens. Jezelf mogen zijn en dat mogen uiten is een groot goed en behoor je niet via reclame tegen te gaan. Dat is volgens ons de grens.”

De twee partijen willen dat de gemeente strenger optreedt dit soort reclame en dat het reclamebeleid wordt herzien op dit vlak. “Deze reclames horen niet in een inclusieve stad als Tilburg. Dit valt in het rijtje van anti-abortus promotie en anti-islam uitingen. Het creëert onveiligheid en verdeeldheid”, vindt Smit.

Dat er mensen zijn met een ander standpunt, dat mag.”

De gemeente laat weten dat ze de borden niet weg kunnen halen. “Wij hebben als gemeente een aantal contracten met reclameaanbieders. In die contracten staat opgenomen dat zij bepaalde delen van onze gemeente mogen vullen met reclame en dat daar landelijke richtlijnen voor zijn”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “Contractueel zijn wij gebonden aan het contract dat wij hebben met hun. Wij zijn niet gemachtigd om reclame weg te halen, want ze zijn niet van ons.”

De woordvoerder laat wel weten dat dit niet de mening is van de gemeente en dat ze zelf ook schrokken van de reclame. “We kunnen ons voorstellen dat het kwetsend is voor een deel van onze inwoners. Wij staan er pal voor dat iedereen zichzelf kan en mag zijn. Dat er mensen zijn die hierover een ander geluid laten horen, dat mag. Wij als gemeente hebben nadrukkelijk een ander standpunt hierover.”

Inwoners kunnen een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie. Zij zien erop toe dat reclame aan landelijk gestelde richtlijnen voldoet. Gemeente Tilburg is bezig met nieuw beleid voor buitenreclame. “In het nieuwe beleid zullen we deze ervaring meenemen”, laat de woordvoerder weten.

Edita Saakian