Man die school binnendrong nog niet gepakt: ‘Benader hem niet zelf’

(foto: Toby de Kort)

Een mogelijk gewapende man is dinsdagochtend een basisschool in Oisterwijk binnengedrongen. De politie is met veel eenheden en een arrestatieteam naar de school getrokken.

Het gaat om basisschool De Coppele aan de Willem de Zwijgerlaan, meldt Omroep Brabant. Volgens een woordvoerder van de politie werd zij om acht uur gealarmeerd door personeel van de school. De man stond daar binnen en sloeg dreigende taal uit. Enkele tientallen leerlingen en wat leerkrachten waren op dat moment aanwezig. Zij hebben de school veilig kunnen verlaten.

Explosieven
“Mogelijk is hij gewapend”, zei politiewoordvoerder Eric Passchier vanochtend over de verdachte. “Hij deed nogal agressief. Daarom zijn we met heel veel eenheden uitgetrokken.” Ook steeg meteen een politiehelikopter op. “Omdat het om een school gaat is volgens het protocol ook de DSI (Dienst Speciale Interventies, red.) mee.”

De politie zoekt uit of de man explosieven bij zich heeft. Passchier: “Daar houden we ernstig rekening mee. In dit soort gevallen schalen we liever met te veel man op dan te weinig.” Rond tien uur zijn er bomverkenners naar binnen gaan om het pand ’te schonen’. Of de politie de verdachte, wapens of explosieven gaat aantreffen is niet duidelijk. “We zijn op alles voorbereid.”

Het is niet helemaal duidelijk of de verdachte nog in de school is. Er zijn ook meldingen binnengekomen dat elders in Oisterwijk een verwarde man rondloopt of -fietst. De politie ontkent berichten op X dat hij is aangehouden.

Blijf weg bij school
In de omgeving is een burgernetmelding uitgegaan voor een 30-jarige, licht getinte man. Hij zou 1,80 meter lang zijn, slank, met een baardje en zwart opgeschoren haar. Hij draagt een grijze joggingbroek en een rood shirt. Ook zou hij een (nek)tasje dragen. Wie hem ziet moet 112 bellen en hem niet zelf benaderen.

Een ooggetuige vertelt aan Omroep Brabant dat hij de DSI de school zag binnengaan. “Een vriendin van mij is leerkracht hier. Zij is buiten en oké. Alle kinderen werden gebeld dat ze niet naar school konden komen. De meesten waren al onderweg.”

De politie heeft iedereen gevraagd uit de buurt te blijven van de school. Buren die in huizen naast De Coppele wonen, zijn gevraagd om binnen te blijven. Leerlingen en docenten zijn naar zwembad Den Donk aan de Sportlaan gebracht. Ouders kunnen hun kinderen daar ophalen.

“Op dit moment is het nog te vroeg om iets te zeggen over een eventueel motief”, stelt Passchier. “Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen.”

Omroep Brabant