Actrice Lonne Gosling heeft binnenkort haar eigen filmpremière bij Pathé

Lonne als Gemma in 'Life of Gemma'
Lonne speelt een docent die haar weg probeert te vinden op een mbo-school. (Foto: stil uit 'Life of Gemma').

Op het grote doek verschijnen in een serie die je zelf hebt gemaakt. Het is voor Lonne (38) een droom die ze binnenkort waar mag maken. De première van ‘Life of Gemma’ is zondag 4 februari in Pathé Stappegoor.

‘Life of Gemma’ is een korte, humoristische videoserie waarin Lonne Gosling de rol van Gemma vertolkt. Ze speelt een docente, die haar weg probeert te vinden op een mbo-school. Hoewel Lonne oorspronkelijk theaterdocent was aan het ROC in Tilburg, werd ze gevraagd om bij te springen als docent Nederlands toen er tijdelijk geen uren beschikbaar waren.

“Ik ben dat toen heel ambitieus gaan doen en heb het daarover gehad met Twan.” Twan van Bragt werkt nauw samen met Lonne en is tevens de regisseur van de serie. “Hij moest zo hard lachen, want hij zag er best wel een mismatch in.”

Pilot filmen

Daar is het idee voor ‘Life of Gemma’ ontstaan. De twee vonden het zo’n grappig gegeven, dat ze besloten er een pilot van te maken. Tijdens het lesgeven heeft Lonne veel inspiratie opgedaan voor het karakter ‘Juf Gemma’. In 2022 filmde ze een scène, samen met haar echte theaterstudenten. “Dat hebben we in twee uurtjes gefilmd. We waren er zo trots op maar dachten ook meteen, technisch moet het veel beter. Het was eigenlijk te snel gemaakt.”

Het duo besloot het project groter aan te pakken. Lonne deed een subsidie aanvraag bij het Makersfonds van de gemeente Tilburg en kreeg ook steun van het ROC ForwArt en Omroep Tilburg. Samen met Gegam Soghomonyan, die camera- en montagewerk heeft gedaan en Dries Alkemade voor geluid, vormden Lonne en Twan een team.

Er moest van alles geregeld worden, van locaties scouten tot acteurs casten. Het maken van de serie ging opeens heel snel. Er zaten slechts vijf maanden tussen het aanvragen van de subsidie en de wrap van de laatste dag. “In totaal hebben we zes draaidagen gehad. De hele nabewerking van de serie is ook binnen een maand gedaan, heel bizar.”

Tekst loopt door na de foto

Lonne Gosling (Foto: Anna Perger).
Première in Pathé

In totaal zijn er vijf afleveringen van ‘Life of Gemma’, ieder met een duur van zo’n tien tot twaalf minuten. De première van de serie vindt plaats op zondag in Pathé Stappengoor, waar alle afleveringen in één keer te zien zijn. In 2023 won Lonne de Ad Vinkeprijs, de prijs voor kleinkunst van de gemeente Tilburg. “Daarvoor heb ik een sketch gemaakt en die hebben we samen met negentig man bekeken.”

Dat samen kijken beviel haar zo goed, dat Lonne de Pathé heeft benaderd met haar verzoek. “We hebben van hen een zaal gesponsord gekregen. En omdat we al tweehonderd gereserveerde kaarten hebben, zijn we inmiddels verhuisd naar een nog grotere zaal.” De première is onderhand bijna uitverkocht.

Voor de serie heeft Lonne ook actrice Anniek Pheifer weten te strikken. “Ik dacht, ik kan wel wachten tot ik met haar in een serie beland, maar ik kan het ook zélf regelen. Dus heb ik haar een DM gestuurd.” Anniek antwoordde vrijwel direct terug en was enthousiast over het idee. In de serie speelt ze de rol van de directrice op de mbo-school waar Gemma lesgeeft. “We spelen samen een scène waar ik een functioneringsgesprek met haar heb.”

Pay-what-you-want-systeem

Wie de première op zondag niet bij kan wonen, heeft geluk. Lonne organiseert drie extra binge-avonden in Tilburg (De Nieuwe Vorst), Helmond (Cacaofabriek) en Eindhoven (Pand P). De entree voor deze avonden is helemaal gratis. Geld verdient Lonne niet aan ‘Life of Gemma’. Dus na de vertoning is er een gelegenheid om een doormiddel van het pay-what-you-want-systeem een bedrag te doneren.

De serie heeft een passende finale in Pathé, maar kan volgens Lonne ook het begin van iets moois worden. “Ik wil hier graag verder mee gaan. Kijken of we door kunnen pakken met een tweede seizoen. Met een groter budget en weer een cast waarvan ik denk, yes hier wil ik mee samenwerken.”

Angela Weisz