Aantal bloeddonoren in Tilburg weer aan het stijgen

(foto: Sanquin).

Het aantal bloeddonoren in Tilburg is weer aan het stijgen. Vorig jaar sloeg bloedbank Sanquin nog alarm: er was een ‘schrijnend tekort’ aan ruim 2.800 donoren van bloed en plasma in heel de regio.

Afgelopen jaar telde Tilburg 10.000 bloeddonoren. Dat zijn er meer dan Breda, die stad telde er zo’n 8.000. Beide steden leggen het echter af tegen ’s Hertogenbosch met 12.000 en Eindhoven met een indrukwekkende 17.000 donoren. ‘‘Dat aantal heeft niet alleen te maken met de hoeveel mensen er die in Tilburg wonen, maar ook met hoeveel er werken of studeren”, zegt Merlijn van Hasselt, woordvoerder van de nationale bloedbank Sanquin.

Krap
De afgelopen jaren is het aantal bloeddonaties in Nederland gestegen. ‘’Het landelijk totaal hing de afgelopen jaren rond de 375.000. Dit is op zich genoeg om de bloedvoorraad op peil te houden’’, zegt Van Hasselt. ‘’Het wordt echter krap tijdens kerst, nieuwjaar en de zomervakantie. We zijn toen meer donoren gaan werven en dat lukte”, aldus Van Hasselt. Dit jaar telde Nederland 400.000 donoren.

Ook in Tilburg gingen meer mensen bloed doneren. Een jaar geleden sloeg Sanquin de handen ineen met Tilburg University en het Elisabeth ziekenhuis. Samen riepen zij Tilburgers op om meer bloed en plasma te doneren. Met succes: sinds vorig jaar zijn er ruim duizend donoren bijgekomen.

Bloed besparing
Begin deze eeuw stond de teller trouwens vele malen hoger dan vandaag. In 2005 waren er maar liefst 570.000 donoren in heel het land. ‘’Toch is er geen reden tot paniek”, zegt Van Hasselt. ‘’Dit heeft te maken met een nieuw plan van aanpak waarbij ziekenhuizen veel zuiniger omgaan met bloed. Bij operaties worden nieuwe bloed besparende methoden toegepast. Hierdoor was er simpelweg steeds minder bloed nodig.”

Volgens Van Hasselt mogen wij als Nederlanders trots zijn: ‘’Als er meer bloed nodig is, dan gaan er simpelweg meer mensen naar de bloedbank. En dat is mooi om te zien, want dit is zeker niet overal het geval. Er zijn landen in Zuidoost Azië en Afrika waar mensen die bloed nodig hebben dit zelf moeten regelen via vrienden of familie. Als ze dan toch bloed van het ziekenhuis lenen, dan moeten ze dit later zelf aanvullen.’’ 

Hoewel Van Hasselt tevreden terugblikt op de stijging van het afgelopen jaar, roept hij Tilburgers toch op om bloed te blijven doneren: ‘’We willen uiteindelijk 450.000 donoren in Nederland hebben. En we weten dat dat mogelijk is.”

David Bodelier