Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

30 prikkelarme huizen voor kwetsbare Tilburgers

Een schetsontwerp van het project (beeld: gemeente Tilburg).

Aan de Stokhasseltlaan komen misschien prikkelarme woningen. Dit zijn speciale woningen voor mensen die veel prikkels ervaren. In oktober beslist de gemeenteraad over het budget. Het project gaat waarschijnlijk 2 miljoen euro kosten.

Prikkelarme woningen zijn voor mensen die niet in een ‘normaal’ huis kunnen wonen, omdat bijvoorbeeld bepaalde geluiden te veel voor ze kunnen zijn. Denk aan het geluid van technische installaties in huis of geluiden van buitenaf door verkeer en mensen in de omgeving. Het ziet ernaar uit dat de dertig zelfstandige woningen bij Stokhasseltlaan 38 moeten komen. Dat zou een rustige omgeving zijn.

Zelfstandig
Er wordt nog gewerkt aan een beheerplan, daarin staat welke mensen hier komen wonen en hoe de begeleiding wordt geregeld. Er zou nog geen passende woonvorm zijn voor deze groep Tilburgers. Hierdoor wonen mensen lang in zorginstellingen waar ze 24 uur begeleiding krijgen. Deze groep zou zelfstandig kunnen wonen, als de woningen en omgevingen geschikt zouden zijn.

Het gaat niet om tijdelijke woningen; het zou een mix moeten worden van appartementen en grondgebonden woningen voor één tot twee personen, gebouwd en beheerd door WonenBreburg. Of ze er ook echt komen, is nog niet te zeggen. De gemeenteraad moet eerst beslissen over de kosten van twee miljoen euro voor het project. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn deze kosten gebruikelijk en geen ongewoon hoog bedrag.

Als de gemeenteraad instemt met het financiële voorstel, worden het ontwerp en beheerplan verder uitgewerkt. Over beide zaken organiseert de gemeente begin 2024 nog een informatieavond. De bouw zou dan rond 2025 kunnen starten. De bewoners worden dan op zijn vroegst verwacht eind 2026.

Edita Saakian