Tilburgse scholen vieren Paarse Vrijdag dankzij Thierry Koningstein (41)

(foto: Thierry Koningstein)

Scholen in Tilburg vieren vandaag Paarse Vrijdag: een dag waarop leerlingen, studenten en docenten in onder andere paarse kleding solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. Dit komt mede door duizendpoot Thierry Koningstein, beleidsmedewerker voor speciaal onderwijs in Tilburg. Vandaag wordt voor altijd de regenboogvlag gehesen; daarmee zijn ze de eerste school voor speciaal onderwijs in Nederland die dat heeft.

Hij is namelijk ook bestuurslid van COC Tilburg/Breda en sinds twee jaar GSA coördinator. Een GSA is een groep leerlingen en medewerkers die op scholen allerlei acties organiseren om de lhbtiq+ zichtbaarheid te vergroten. Dit doen ze bijvoorbeeld door het vieren van Paarse Vrijdag of het houden van presentaties op scholen.

“Ik wil niet zeggen dat er nooit met homo gescholden wordt. “

Twee jaar geleden kwam hij tijdens een drone-wedstrijd op de school waar hij werkzaam is een jongen tegen met paars haar. “Ik vroeg hem of hij dat toevallig voor Paarse Vrijdag had gedaan en of hij wist wat die dag inhield. Dat kon hij mij haarfijn uitleggen”, vertelt Thierry lachend.

Op zijn school werd destijds geen Paarse Vrijdag gevierd. Het bleek dat veel leerlingen dat wel wilden. Na overleg met het schoolbestuur werd in eerste instantie de nood niet begrepen maar inmiddels telt zijn GSA zo’n vijftien leden. Een GSA lost niet meteen alle problemen van de doelgroep op, wil Thierry benadrukken. “Ik wil niet zeggen dat er nooit met ‘homo’ gescholden wordt of dat er nooit een poster van de GSA is beschadigd, dat gebeurt nog steeds maar het maakt de groep wel zichtbaarder binnen een school,” laat Thierry weten.

“Als Lisa uit groep zeven zegt dat ze verliefd is op Freek, vraagt niemand: ‘weet je dat wel zeker, Lisa?'”

Eén van de voordelen van een GSA zou het verminderen van minderheidsstress zijn. “Iemand die uit de kast komt, weet dat ze niet de enige op de wereld zijn en wellicht ook niet op hun school. Wie zijn die anderen? Als je veertien bent, durf je daar niet zelf achter te komen. Een groep waar je je bij aan kunt sluiten, vermindert de stress voor zo’n leerling.”

Het jongste lid op zijn school is tien jaar: “Er zijn echt kinderen die op hun achtste al zeker weten dat het lijf waar ze in geboren zijn, niet bij hun past. Als je het gevoel hebt dat je niet oké bent, kun je allerlei angsten en stoornissen ontwikkelen. Veel kinderen worstelen met hun identiteit. Het is daarom belangrijk dat leerlingen vertrouwd raken met het idee dat er meer is dan alleen ‘jongen wordt verliefd op meisje’. Als Lisa uit groep zeven zegt dat ze verliefd is op Freek, zegt niemand: ‘weet je dat wel zeker, Lisa?’”

Op dit moment kent Tilburg zo’n vijftien GSA’s. Thierry hoopt dat meer scholen zullen volgen. Lid worden van een GSA, kan ook als je hetero bent. Het is volgens Thierry niet voor niets een alliantie. “We willen juist een bondgenootschap tussen alle genders en seksualiteiten.”

Edita Saakian