Stadsgesprek Mediabeleid: samenwerken is belangrijk

Beeld stadsgesprek mediab
Bron: Omroep Tilburg

Op dinsdagavond 7 september vond een stadsgesprek over het Mediabeleid in Tilburg plaats. Hier waren onder andere vertegenwoordigers van Omroep Tilburg, Brabants Dagblad, Omroep Brabant aanwezig.

Ulco Mes, beleidsmedewerker cultuur bij Gemeente Tilburg, organiseerde de avond, waar veel partijen op af kwamen. Mes schreef in de aanloop naar het stadsgesprek een Concept Kompas voor het mediabeleid in Tilburg. Om tot een definitief voorstel te komen, schakelde hij de hulp in van de lokale en regionale media. De avond werd ingeleid door een videoboodschap van Marcelle Hendrickx, die er helaas niet bij kon zijn. Hierin benoemde zij de drie speerpunten van de avond: jongeren, samenwerking en innovatie.

T! reporters vertellen

Om deze speerpunten draait de avond. Veel aanwezigen geven aan dat het bereiken van jongeren iets is waar ze moeite mee hebben. Daarom zijn er twee T! reporters van Omroep Tilburg aanwezig. Dit zijn jongeren uit onder ander Tilburg-Noord, die reports maken over zaken die zich in de wijk afspelen. Hassiba Lhajoui en Eyas Sawas vertellen hoe je dit volgens hen het beste kunt doen: “Er spelen heel veel dingen in de wijk. Je hebt een tussenpersoon nodig die weet wat er speelt om informatie over te brengen aan jongeren.”

Ook Safaa Bouzambou heeft zo haar ideeën over het bereiken van jongeren in samenleving. Bouzambou richtte het Kinderpersbureau Noord op. Hiermee hoopt zij, in samenwerking met Omroep Tilburg, het nieuws beter over te brengen aan jongeren. Ze vertelt: “Het beeld van de journalistiek is door de jaren heen verslechterd. Jongeren spreken een taal die wij, volwassenen, over het hoofd zien’

Samenwerking moet gestimuleerd worden

Ook samenwerking komt intensief aan bod. Veel partijen willen wel samenwerken, maar zien de mogelijkheid hier niet toe. Marc Visch, van Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), vertelt dat omroepen hiertoe in staat moeten worden gesteld. “Zorg er als gemeente voor dat je investeert in je lokale omroep. Iedereen wil samenwerken, maar moeten daar wel toe in staat worden gesteld. De gemeente moet geld stoppen in de basis infrastructuur.”

De gemeente moet geld stoppen in de basis infrastructuur – Marc Visch, NLPO

Hier is Ruud van Groeninge van Tilburg.com het niet mee eens. ‘Waarom moet dat via de omroepen gaan?, vraagt hij stellig. Wat volgt is een gesprek tussen de verschillende aanwezige partijen over waar het geld dat de gemeente beschikbaar stelt voor de media naartoe moet gaan. Hier worden ze het uiteindelijk niet over eens, maar geeft wel genoeg input aan Ulco om verder te gaan met zijn Concept Kompas.

Mes sluit de avond af met een bedankje aan alle aanwezigen. Hij neemt de inbreng mee in de verdere ontwikkeling van een plan voor het Mediabeleid in Tilburg.

Pieter Soethout