Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Hall of Fame officieel geopend: ”Het is een onderdeel van de identiteit van Tilburg.”

(Foto: Omroep Tilburg / Ritchie van Rijswijk)

Na een lange verbouwing die bijna twee jaar duurde, is de Hall of Fame zaterdagavond officieel geopend. Wethouders Marcelle Hendrickx en Bas van der Pol opende de culturele broedplaats door het meeverven aan een graffitikunstwerk van Joep van Gassel. Nu de verbouwing helemaal afgerond is, is de Hall of Fame klaar voor de toekomst, op een A-locatie in Tilburg.

‘’Deze plek is heel belangrijk voor Tilburg en dat is het eigenlijk altijd al geweest’’, zegt wethouder van Cultuur, Zorg en Gezondheid Marcelle Hendrickx. ’’Het is een onderdeel van de identiteit van Tilburg.’’ Ook geeft ze aan dat de Hall of Fame een plek is waar jongeren die zich nergens anders thuis voelde, terecht konden.

Duizend dagen
Directeur Frederik Theuwis straalde tijdens de opening en genoot dan ook met volle teugen. Door de gevolgen van corona en de verbouwing heeft het meer dan duizend dagen geduurd voordat de locatie weer open kon.

‘’We hebben heel veel gesjouwd en zelf gedaan. Dat doe je allemaal met het vooruitzicht van binnenkort ga je weer open, maar dat binnenkort werd heel lang.’’ Toen er met nieuwjaar dan ook weer duizend man de zaal in mocht, voelde dat volgens Frederik echt als een verademing. ‘’Mensen snapten weer waarvoor ze het doen.’’

Sfeervol
Na de verbouwing is het voormalige Gebouw 90 van de NS een hypermodern pand, met een industriële, urban uitstraling. Maar wat opvalt is dat ondanks de kale muren, de sfeer in het pand nog altijd voelt zoals die van voor de verbouwing. ‘Ik heb heel veel met mensen samengezeten, om dat gevoel van eigenaarschap te behouden’’, aldus de enthousiaste directeur.

A-locatie
De Hall of Fame vindt zijn oorsprong in een gekraakt zwembad aan de Ringbaan-West. Maar zit na een aantal omzwervingen al jaren in Gebouw 90 in de Spoorzone. Daarmee zit de culturele broedplaats recht in het hart van de stad.

Dit is volgens de wethouder dan ook erg belangrijk. ‘’Ik wil dat iedereen zich thuis voelt hier op deze A-locatie. Hier in de Spoorzone gaat het niet om wonen en werken, maar gaat het ook over leven. In alle vormen.’’

Graffiti kunstwerk
De wethouder opende de locatie officieel door het meespuiten aan een graffiti kunstwerk. Dit was voor haar de eerste keer dat ze een spuitbus in haar handen had. ‘’Ze hebben me het heel makkelijk gemaakt en het was heel leuk om te doen.’’

Fabrice Leclaire