De bomen moesten wijken omdat de zichtlijnen van de weg slecht waren. Dat maakte de situatie onveilig. Gemeente Hilvarenbeek gaf de opdracht aan het houtbewerkingsbedrijf om een uitkijktoren van de materialen te maken. Zij leverden een ontwerp aan waarmee Thijs en zijn, pak ‘m beet, negen collega’s aan de slag konden. “Het is een prachtig voorbeeld hoe we lokaal, duurzaam en samen werken aan een mooiere leefomgeving”, stelt wethouder Cathy Noordergraaf.
‘Eikenhout is fijn en duurzaam’
Het is dagelijkse kost voor de ondernemers om lokaal hout te maken tot een nieuw product. “Waarom zouden we hout uit de tropische regenwouden en andere kanten van de wereld moeten halen als we dat ook hier hebben”, vraagt Thijs zich af. “Eikenhout is een fijn, duurzaam materiaal: een goede houtsoort om uitkijktorens mee te maken.”
Om de toren te krijgen zoals hij nu is, tekenden de houtbewerkers eerst het ontwerp over. “Hieruit bepaalden we de maten en verbindingen die nodig zijn”, legt Thijs uit. Vervolgens werden de stammen tot balken gezaagd, afgeschuind en kregen ze de juiste aansluitingen. “Toen pasten ze als een IKEA-bouwpakketje in elkaar.” De toren werd bij het bedrijf in een half jaar gemonteerd en is later, toen de gemeente de locatie had bepaald, geplaatst.
‘Elke toren is anders’
Het is niet de eerste uitkijktoren die het bedrijf heeft gemaakt. Zij maakten bijvoorbeeld D’n Flaestoren in Esbeek, de trappen van de Kempentoren in het Tilburgse Spoorpark en het houten gedeelte van De Nieuwe Herdgang in Tilburg. “Elke toren is een uitdaging, want elke toren is anders”, vertelt Thijs. “Je moet altijd kijken hoe hij veilig wordt en hoe je het goed in elkaar krijgt.”
LEES OOK:
Gemeente grijpt in bij ‘verloederde’ uitkijktoren De Nieuwe Herdgang
