Wunderkammer laat voorwerpen tot leven komen als ‘bezielde’ kunst

Wunderkammer in de LocHal belooft een kijk te geven in het ‘verzameluniversum’ en de manier van werken van drie Tilburgse kunstenaars.

De expositie Wunderkammer belooft je een kijk te geven in het ‘verzameluniversum’ en de manier van werken van drie Tilburgse kunstenaars: Ton de Gouw, Wijnand van Lieshout en Paul Bogaers. Nu is hun werk al te bekijken in de LocHal, maar wethouder Marcelle Hendrickx zal de expositie pas op 9 juli officieel openen.

Niet één ‘Wunderkammer’ maar maar liefst drie ‘Wunderkammers’ – met elk een eigen sfeer – tonen verzamelingen en kunstwerken van Paul Bogaers (Tilburg, 1961), Ton de Gouw (Kaatsheuvel, 1949) en Wijnand van Lieshout (Tilburg, 1940). Ze zijn alle drie helemaal gek op gevonden voorwerpen, uitheemse voorwerpen en cultureel erfgoed waar zij de “poëzie van de vergankelijkheid” in zien. Maskers, paspoppen, kastjes en bric-à-brac lijken in hun handen haast op te leven tot ‘bezielde’ kunst. De expo Wunderkammer: het magische object is een ware lofzang op de bron van ideeën die ze delen: het gevonden voorwerp dus.

Paul

De verzameling van Paul Bogaers is altijd de bron geweest van zijn werk. In de jaren tachtig begon hij al met zijn archief van knipsels, kiekjes, ansichtkaarten en eigen opnamen. Die liet hij samenkomen tot nieuwe, niet eerder geziene taferelen. Later breidde hij zijn verzameling nog uit met natuurlijke, gevonden en uitheemse voorwerpen. Foto’s, takken, flessen, schelpen en papier-maché.

 

Ton

Vreemd gegroeide stukjes hout, metalen of textiele onderdelen van iets groots dat ooit was, natuurstenen en kristallen: voor Ton de Gouw staat dit voor de natuur. Hij schuift, stapelt, vervangt en laat zijn verbeelding erop los. Zo maakt hij objecten, poppen en collages met verwijzingen naar oude mythen, kinderlijke symbolen en verhalen vol fantasie. Zo’n proces kan alles bij elkaar soms jaren duren. In zijn poëtische kijk op de wereld kan alles staan voor iets anders. Hij noemt het zelf “dromen met de ogen open.” Niet voor niets is Ton de Gouw ook dichter.

Wijnand

Als kind verzamelde Wijnand van Lieshout filmplaatjes van Bubble Gum; Greta Garbo, Roy Rogers. Later, als kunstenaar, richt zijn verzameldrift zich op zaken die verval en vergankelijkheid uitstralen. In de jaren zeventig maakt hij in scène gezette foto’s. Hij won tot nog toe diverse kunstprijzen en groeide uit tot een bekende fotograaf. Tegenwoordig ligt zijn woning vol met rariteiten, kleding, meubels en oude voorwerpen. Een dikke laag stof, die als een jasje voorwerpen bedekt, laat hij bewust ‘rijpen’. Vooral ‘s nachts verwerkt hij deze spullen in tableaus over aftakeling, erotiek, oorlog en decadentie.

Portretten

In aanloop naar Wunderkammer maakte Omroep Tilburg portretten van deze drie kunstenaars. Hieronder kun je in een aflevering van het programma CulTuur alle drie de portretten bekijken.

Kees-Luc Simons