“‘Wie heeft mijn vader vermoord?’ klaagt aan én betuigt liefde”

Met een ‘brutale, schitterende’ tekst van de Franse schrijver Édouard Louis maakte regisseur Ivo van Hove de monoloog Wie heeft mijn vader vermoord? voor acteur Hans Kesting.
Hans Kesting | Foto: Jan Versweyveld

“Een aangrijpend verhaal over een vader die op zijn vijftigste fysiek en mentaal een wrak is door het harde werk in de zware industrie van Noord-Frankrijk. Het is tegelijk een woedende aanklacht tegen de politieke elite als de liefdesbetuiging van een zoon aan zijn vader. Ook schrijft Édouard Louis over hoe hij als jonge homoseksueel door zijn eigen arbeidersfamilie tot outcast werd verdoemd.” Zo vat regisseur Ivo van Hove de tekst samen die hij voor acteur Hans Kesting uitwerkte tot monoloog. Hans speelt ‘Wie heeft mijn vader vermoord?’ zondag 24 oktober in Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Édouard Louis vond de aanleiding voor de roman Wie heeft mijn vader vermoord uit 2018 in een bezoek dat hij aan zijn vader bracht. Ze hadden elkaar namelijk enige tijd niet gezien op het moment dat hij hem haast onherkenbaar terugvond. De man blijkt vroegtijdig oud en ziek te zijn geworden; het gevolg van een leven getekend door alcohol, sociale achterstelling, zwaar werk en een bedrijfsongeval. Louis legt de oorzaak bij de elite voor wie politiek, naar het schijnt, in de eerste plaats een ‘esthetische kwestie’ is. Zij doet volgens de schrijver aan politiek die zo goed als geen invloed heeft op het leven dat die elite zelf leidt, terwijl de onderklasse krom gaat onder de bezuinigingen op uitkeringen.

Auteur Édouard Louis (1992) keek met zijn romandebuut Weg met Eddy Bellegueule uit 2014 terug op zijn jeugd als gekwelde jonge gay in de vergeten onderklasse van de samenleving. De roman speelt zich af in het door werkloosheid geteisterde Noord-Frankrijk. Met zijn werk zwengelt Louis ook discussies aan over klassenverschillen, racisme en homofobie.

Reacties in de pers

Welhaast perfect theater. – Knack

Hans Kesting overweldigt in theaterversie Wie heeft mijn vader vermoord?. – NRC

Intens en prachtig gespeeld door Kesting die moeiteloos schakelt van een zieke oude man naar een naar de aandacht van zijn vader hunkerend jongetje. – de Telegraaf

Kees-Luc Simons